DSS: Održati izbore na Kosovu

Izvor: Blic, 26.Mar.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Održati izbore na Kosovu

- Vlada Srbije biće krivac za postepeno uništavanje i ukidanje srpskih opština i institucija na Kosovu i Metohiji, ako ne održi lokalne izbore u toj pokrajini, izjavio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da nije neophodno da Republička izborna komisija (RIK) obavlja poslove vezane za lokalne izbore na Kosovu, već da opštine mogu same da ih organizuju, a "jedini problem bi bio ako ih

Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne prizna".

"Ako se to dogodi, biće jasno da nije režim Hašima Tačija onaj koji onemogućava srpsku lokalnu samoupravu na Kosovu i Metohiji, niti su to briselske institucije, nego Vlada u Beogradu", rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, lokalnim izborima od 2008. godine srpske opštine na Kosovu su konstituisane kao i opštine lokalne samouprave u celoj Srbiji. Njih svi priznaju i mogu da nestanu jedino ako Vlada Srbije želi da nestanu.

On je podsetio da je bivši šef UNMIK Joakim Riker krajem avgusta 2007. godine doneo tri uredbe kojima je poništio prethodne uredbe o izborima na Kosovu i Metohiji, čime je odredio da se nadalje izbori na svim nivoima na Kosovu i

Metohiji odvijaju po Ahtisarijevom planu i na taj način prekršio Rezoluciju 1244.

Samardžić je objasnio da je Riker našao drugi pravni osnov za izbore na Kosovu i to dokument koji nije usvojen u međunarodnoj zajednici.

On je rekao i da je Vlada Srbije donela zaključak po kome je nadležnost za sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiju prenela na RIK, pa su izbori 2008. godine, a zatim i vanredni lokalni izbori 2009. i 2010. godine održani u

skladu sa tim zaključkom.

Samardžić je rekao da Vlada Srbije ne bi prekršila Rezoluciju 1244 ukoliko bi održala lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, jer je Rezoluciju prekršio šef UNMIK Riker svojim uredbama koje je doneo u avgustu 2007. godine.

Povezane vesti: Vojislav Koštunica, Različak DSS: Pritisak Brisela da ne bude lokalnih izbora na KiM DSS: EU će pokušati da natera Srbiju da prizna Kosovo DSS traži prekid dijaloga sa Prištinom i nove pregovore u UN DSS: Vlada pregovorima u Prištini priznala Kosovo
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.