DSS: Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju Kosova

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je danas da je najavljeno donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u funkciji planirane promene Ustava i "završnog čina izdaje državnih interesa priznanjem secesije Kosova".

"Bude li predloženi Zakon usvojen u Narodnoj skupštini, sve stranke vladajuće većine će se definitivno samoodrediti kao antidržavne, antinacionalne i nedemokratske", naveo je lider DSS, koji je i član Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokreta "Metla 2020".

Prema njegovoj oceni, ukidanje sadašnjeg rešenja kojim je kao uslov punovažnosti republičkog referenduma utvrđena natpolovična izlaznost građana apsolutno je neprihvatljivo i predstavlja obesmišljavanje referenduma kao forme neposrednog učešća građana u donošenju najvažnijih odluka, kao što su promena granica Srbije i promena Ustava."Obrazloženje predlagača Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da se uslov natpolovične izlaznosti briše kako bi se novi zakon uskladio sa Ustavom - jednostavno ne stoji. Ustav ne propisuje potreban broj izašlih glasača da bi referendum bio punovažan, već samo naznačava da se odluka donosi većinom izašlih birača", ocenio je Jovanović.

U ponedeljak je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao da se ona protivi najavljenim izmenama Zakona o referendumu, jer smatra da je cilj vlasti da time olakša priznavanje Kosova kao nezavisne države.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović (DSS): Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju secesije Kosova

Izvor: Danas, 19.Nov.2019

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da je najavljeno donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi u funkciji planirane promene Ustava i "završnog čina izdaje državnih interesa priznanjem secesije Kosova".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.