Vesti

0

DSS: Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju Kosova

Autor: SA

Izvor: Beta

DSS: Najavljena promena Zakona o referendumu korak ka priznanju Kosova

Izvor: Foto: Medija centar Beograd

"Bude li predloženi Zakon usvojen u Narodnoj skupštini, sve stranke vladajuće većine će se definitivno samoodrediti kao antidržavne, antinacionalne i nedemokratske", naveo je lider DSS, koji je i član Predsedništva pokreta "Metla 2020".

Prema njegovoj oceni, ukidanje sadašnjeg rešenja kojim je kao uslov punovažnosti republičkog referenduma utvrđena natpolovična izlaznost građana apsolutno je neprihvatljivo i predstavlja obesmišljavanje referenduma kao forme neposrednog učešća građana u donošenju najvažnijih odluka, kao što su promena granica Srbije i promena Ustava."Obrazloženje predlagača Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da se uslov natpolovične izlaznosti briše kako bi se novi zakon uskladio sa Ustavom - jednostavno ne stoji. Ustav ne propisuje potreban broj izašlih glasača da bi referendum bio punovažan, već samo naznačava da se odluka donosi većinom izašlih birača", ocenio je Jovanović.

U ponedeljak je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kazao da se ona protivi najavljenim izmenama Zakona o referendumu, jer smatra da je cilj vlasti da time olakša priznavanje Kosova kao nezavisne države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR