DSK traži mesto predsednika skupštine, iz Samoopređeljenja odbijaju zahtev

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSK traži mesto predsednika skupštine, iz Samoopređeljenja odbijaju zahtev

Demokratski savez Kosova traži od pokreta Samoopredeljenje, potencijalnog koalicionog partnera, da mu do izbora novog predsednika Kosova prepusti mesto predsednika skupštine, ali mogućnost postizanja dogovora nije na vidiku.
Pozicija predsednika kosovske skupštine jedna je od nekoliko prepreka između Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje za formiranje koalicije koja bi upravljala u sledećem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sazivu kosovske vlade.

Na funkciju predsednika skupštine 26. decembra izabran je potoredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca.
U ponudi za formiranje koalicije, Demokratski savez Kosova traži da mu pripadne to mesto do izbora novog predsednika Kosova u proleće 2021. godine, zahtevajući da njegov kandidat zameni Hašima Tačija.
Tada bi se na mesto predsednika parlamenta vratio neko od predstavnika Samoopredeljenja koje bi po ponudi iz DSK-a imalo i premijera.
Za prihvatanje ponude, jedno od rešenja je da Konjufca podnese ostavku. Iz Samoopredeljenja su međutim saopštili da Kojnufca neće da se povuče.
"Nije tačno da će Glauk Konjufca podneti ostavku. Nema razloga za to", izjavila je članica predsedništva Samoopredeljenja Arberie Nagavci.
Predsednik DSK-a Isa Mustafa dao je rok do kraja nedelje predsedniku Samoopredeljenja i mandataru Aljbinu Kurtiju da odluči da li će prihvatiti njihovu ponudu.
U suprotnom, DSK će odustati od daljeg dijaloga sa Samoopredeljenjem za formiranje buduće kosovske vlade.
Aljbin Kurti zvanično ima rok da do 4. februara okupi većinu i prezentuje je skupštini.
Dakle, još desetak dana za odluku, od koje će zavisiti da li će kosovski predsednik Hašim Tači morati da povlači potez imenovanja novog mandatara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.