DOK HAPSI SRBE, KURTIJA IZDAJU NAJVAŽNIJI PARTNERI! Jevtiću i Sekuliću produžen pritvor, a vlada Nemačke odmah reagovala

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 19:22

DOK HAPSI SRBE, KURTIJA IZDAJU NAJVAŽNIJI PARTNERI! Jevtiću i Sekuliću produžen pritvor, a vlada Nemačke odmah reagovala

Srpskim državljanima produžen pritvor za još mesec dana, a nemačka ambasada u Prištini potvrdila je da je vlada Nemačke donela odluku da smanji saradnju sa tzv Kosovom, uključujući i u sektoru bezbednosti, zbog, kako su saopštili, nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na severu.

Osnovni sud u Prištini danas je doneo odluku da Siniši Jevtiću i Ivanu Sekuliću produži pritvor za još mesec dana.

- Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini usvojilo je zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Specijalnog tužilaštva Kosova, za produženje mere pritvora okrivljenima S.J. i I.S, tako da im je mera pritvora produžena za po mesec dana - rekla je portparolka suda Mirlinda Gaši, prenosi Reporteri.

Jevtić i Sekulić su uhapšeni 31. maja na Jarinju, a 1. juna im je određen pritvor od 30 dana. Njima se na teret stavlja da su navodno počinili krivično delo "pripremanje terorističkih dela protiv ustavnog poretka Kosova".

Dok se ovaj zulum nad srpskim stanovništvom dešava, Nemačka pokazala da u ovoj borbi nismo sami.

- EU je upozorila na mere za ograničavanje saradnje sa Kosovom u različitim oblastima u slučaju da vlada Kosova ne preduzme odgovarajuće mere za deeskalaciju. U skladu sa ovim politikama, Vlada Nemačke je takođe odlučila da privremeno smanji saradnju sa Kosovom, uključujući i u sektoru bezbednosti - odgovorili su iz Ambasade na upit portala Nacionale.

Svi otkazani projekti, navode iz Ambasade, mogu se pokrenuti, nakon deeskalacije na severu i neophodnih mera za smirivanje tamošnje situacije.

- Svi ovi projekti se mogu ponovo pokrenuti u bilo kom trenutku. Ovo zahteva hitno sprovođenje neophodnih mera za deeskalaciju situacije u severnim opštinama. Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU - istakli su iz Ambasade.

U međuvremenu, portal "Vezhguesi" izvestio je da je u sklopu ovih mera, nekim oficirima tzv Kosovskih snaga bezbedosti otkazana obuka u Nemačkoj.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas za Nacional da se mere EU prema Kosovu već sprovode.

On je podsetio na upozorenje 27 država članica EU da će u slučaju deeskalacije situacije "biti negativnih posledica".

- 27 država članica EU pozvalo je 3. juna Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ili se suoče sa negativnim posledicama. Zbog izostanka odlučnih akcija deeskalacije, EU već sprovodi mere u vezi sa Kosovom. One će biti ukinute čim Kosovo završi svoj deo posla - rekao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.