Čupanje iz nezavisnosti

Izvor: RTS, 17.Jul.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupanje iz nezavisnosti

Dijalog sa Prištinom nije borba protiv nezavisnosti Kosova, već čupanje iz nezavisnosti, u kojem pokušavamo da nešto oduzmemo iz čvrsto stisnutih šaka, rekao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da dijalog sa Prištinom nije borba protiv nezavisnosti Kosova, već čupanje iz nezavisnosti, u kojem pokušavamo da nešto oduzmemo iz čvrsto stisnutih šaka.

Šef pregovaračkog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda Borislav Stefanović rekao je da se podela Kosova, takođe, u javnosti pojavljuje kao tema budućih razgovora i dodao da je legitimno iznositi predloge o čemu će se razgovarati.

"Niko nam nije rekao nemojte o tome da pričate", napomenuo je Stefanović, ali činjenica je da u velikom delu međunarodne zajednice mogućnost podele Kosova izaziva zebnju.

Koliko budemo uspešni u ovom procesu, upozorio je Stefanović, uspešnije ćemo sačuvati i Šumadiju i Toplicu.

Stefanović je, u intervijuu za Fonet, rekao da očekuje da će u naredne nedelje u Briselu sa Prištinom biti postignuti neki dogovori.

"Mi uvek očekujemo dogovor i Beograd je od početka nastupao sa konkretnim predlozima, kako bi se rešili životni problemi ljudi sa Kosova i Metohije, naročito Srba", rekao je Stefanović i dodao da predstoje razgovori o telekomunikacijama, električnoj energiji, priznavanju diploma, carinskom pečatu i katastru.

Stefanović je istakao da je Beograd sada u situaciji da pregovara o regulisanju funkcionisanaja "Telekoma" i Elektroprivrede na Kosovu.

Prema njegovoj oceni, propuštena je šansa da se obe kompanije 2006. godine registruju kod UNMIK, čime bi se izbegla svaka potreba da se razgovara o tome da li one mogu da rade, opstanu i isporučuju svoje usluge Srbima na Kosovu i Metohiji.

Odgovor opoziciji

Stefanović je odbacio optužbe dela opozicije u Srbiji da je dijalogom i prvim dogovorima o slobodi kretanja priznata nezavisnost Kosova, nazivajući ih neosnovanim, neutemeljenim i politikantskim.

"Ogroman broj Srba, južno od Ibra, živi u teškoj situaciji, život ih primorava da uzmu takozvana kosovska dokumenta, što su u velikom broju oni i učinili", napomenuo je Stefanović.

Izloženi su stalnim pritiscima, objasnio je Stefanović i precizirao da je dogovorom o slobodi kretanja sprečeno da oni uzimaju tablice i dokumenta sa oznakama Kosova kao države i tako priznaju nezavisnost.

Šef pregovaračkog tima kaže da vlast nije priznala nezavisnost Kosova, niti namerava to da učini, a korišćenje ličnih karata, nije priznanje nezavisnosti. Međutim, kako je rekao, nijedno od postignutih rešenja nije idealno.

Praktična pitanja i životne teme

Stefanović smatra da se teme o kojima sada razgovaraju Beograd i Priština ne mogu nazvati "golo" tehničkim, već praktičnim pitanjima i životnim temama, jer svako od njih nosi ogromnu političku dimenziju.

Nije jednostavno, naglasio je Stefanović, nalaziti prostor da se izbegnu zamke prištinske strane, koja na svaki način pokušava Srbiju da eliminiše sa Kosova i dobije potvrdu svoje nezavisnosti, što im neće uspeti.

"Teža pitanja će doći na dnevni red, od jeseni na dalje. To je ono što je na kraju tunela i što će, nadamo se, dovesti do preduslova za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca i stvoriti trajni mir i stabilnost u regionu", predvideo je Stefanović.

U svakom procesu kao što je ovaj, za uspeh je potrebna saglasnost dve strane, objasnio je Srefanović i poručio da Beograd u ovom dijalogu ni na koji način ne može dovesti u pitanje državnu poziciju oko suvereniteta Srbije i odnosa prema statusu Kosova i Metohije.

"Priština, sa druge strane, stalno insistira da se na bilo koji način Srbija izmesti van Kosova i Metohije i pokušava da dobije potvrdu za svoju takozvanu nezavisnost", predočio je Stefanović i dodao da "im u tome Beograd neće izaći u susret".

Jedna od tema dijaloga na jesen će verovatno biti i prisustvo Prištine u regionalnim inicijativama, rekao je Stefanović, navodeći da je Beograd spreman da pristane na njihovo asimetrično predstavljanje.

"Naš cilj je uvek bio da ne ugušimo Kosovo, već dozvolimo da se čuje glas Prištine u regionalnim inicijativama, ali moramo se držati neophodnosti da se obezbedi asimetričnost njihovog predstavljanja", objasnio je Stefanović i naglasio da Kosovo i Metohija ne može biti rupa na Balkanu.

Duboke podele kosovskih Albanaca

Komentarišući činjenicu da je Skupština Kosova tesnom većinom izglasala odluku o nastavku dijaloga sa Beogradom, Stefanović je istakao da to govori o dubokim podelama u političkom spektru kosovskih Albanaca.

"Čini mi se da je prištinski tim ambiciozno dizao očekivanja njihove javnosti, pre svega za to da će moći da koriste takozvane pasoše Kosova i da će moći da se kreću kroz ostatak Srbije sa grbom Kosova, registarskim tablicama, što se nije desilo", ukazao je Stefanović.

Stefanović je podsetio da opozicija u Prištini zamera svom pregovaračkom timu i što nije uspeo da natera Srbiju da prizna Kosovo.

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri odbija da dođe u Beograd, rekao je Stefanović, iako sam je zvao šest, sedam, puta da dođe i da neformalno razgovaramo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Čupamo Kosovo iz nezavisnosti

Izvor: Večernje novosti, 17.Jul.2011

Šef pregovarčkog tima Beograda govori o predstojećoj rundi razgovora sa Prištinom, o zamkama koje priprema tim Edite Tahiri,nerešenim problemima

Nastavak na Večernje novosti...

Stefanović: Dijalog sa Prištinom čupanje iz nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2011

BEOGRAD -..Dijalog sa Prištinom nije borba protiv nezavisnosti Kosova, već čupanje iz nezavisnosti, u kojem pokušavamo da nešto oduzmemo iz čvrsto stisnutih šaka, izjavio je u intervjuu FoNetu šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, koji očekuje da će i naredne nedelje u Briselu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stefanović: Pregovorima čupamo Kosovo iz nezavisnosti

Izvor: S media, 17.Jul.2011

Šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović govori o temama za šestu rundu pregovora i najavljuje vruću pregovaračku jesen! ..Dijalog sa Prištinom nije borba protiv nezavisnosti Kosova, već čupanje iz..nezavisnosti, u kojem pokušavamo da nešto oduzmemo iz čvrsto stisnutih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.