Crnogorski zakon o SPC opasan i zbog Kosova

Izvor: Mondo, 18.Jun.2019, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski zakon o SPC opasan i zbog Kosova

Najavljeni zakon o "slobodi veroispovesti" u Crnoj Gori mogao bi da bude opasan presedan i model za uzimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, upozoravaju iz Srpske pravoslavne crkve.

Foto: MONDO/Predrag Vujić

 "Ovde hoće da im ovo prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspi, ali je za njih važno da naprave presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i (Ramuš) Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na `veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Albaniju`", rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Joanikije poručuje da onaj ko uzima hram, crkvenu zemlju i imanje - ono što je Bogu posvećeno, najgrublje napada na veru i zavete predaka, na čast i obraz.

"Kao narod Božiji čuvali smo vjeru i u miru i u ratu. U ovo vrijeme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božije. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu", kaže vladika Joanikije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da povuče iz procedure Predlog zakona o slobodi veroispovijesti, koji je Vlada usvojila 16. maja.

Prema tom predlogu, dravi bi pripala sva crkvena imovina za koju nema dokaza da je vlasništvo SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je pozvao Vladu Crne Gore da povuče predloženi zakon, na šta mu je odgovoreno da "Srbija neće kreirati zakone u Crnoj Gori".

Zbog predloženog zakona u Podgorici je održan veliki crkveni protest.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.