Čini se da je Hoti spremniji na kompromis

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 09:17

"Čini se da je Hoti spremniji na kompromis"

Čini se da če kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti u odnosu na svoje prethodnike biti spremniji za kompromis i dijalog sa Beogradom.

Ali to treba da potvrdi, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

"To treba danas da potvrdi. Vrlo pažljivo treba slušati njegov ekspoze, u kojem pretpostavljam da će dati osnovne smernice i odgovore na neka pitanja koja sve nas muče - da li je spreman da stavi van snage mere koje je pre nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od godinu dana uveo Haradinaj, kao i mere koje je uveo Kurti", rekao je Odalović za RTS.

Za danas u 11 sati zakazana je sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o novoj vladi.

Odalović je dodao da je dobra poruka to što je Hoti najavio ekspresno ukidanje mera i istakao da se nada da će Hoti za to dobiti podršku.

Upitan da li Priština čeka da dođe do promene vlasti u Americi, Odalović kaže da je očigledno da bi oni sigurno više voleli da dođe do promena i da se administracija koja je bila Klintonova ponovo pozicionira.

Što se tiče uloge Srpske liste, Odalović se nada da će to biti jedna ozbiljnija priča u odnosu na neke prethodne i da će srpski predstavnici imati dovoljno prostora da ostvare svoj suštinski cilj i brinu o interesima Srba i Srbije.

Komentarišući činjenicu da će u novoj prištinskoj vladi sedeti i Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, ističe da ta vlada ima ozbiljan unutrašnji izazov i da se politička scena medu kosovskim Albancima toliko zakomplikovala da više "niko ništa ne zna".

Podseća da je posle 1999. godine bilo likvidacija članova Demokratskog saveza Kosova, za koje oni optužuju ljude koji sede u novoj vladi.

Očekuje da će političke odnose kosovskih Albanaca zakomplikovati optužnice koje treba da aktivira Specijalno tužilaštvo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.