Čekaju se konačni rezultati izbora na Kosovu

Izvor: Radio 021, 11.Jun.2017, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju se konačni rezultati izbora na Kosovu

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je pobedu koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN".

Koaliciju "PAN" čine Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

Haradinaj je, na konferenciji za štampu po zatvaranju birališta, rekao da je koalicija "Pan" ubedljivo pobedila.

"Jasna odluka obavezuje vladu Kosova", poručio je on zahvalivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se koalicionim partnerima i pozvao druge stranke da se pridruže radu na dobrobit "zemlje".

Koalicija "PAN" osvojila je 40 odsto glasova na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, objavila je prištinska televizija "Klan Kosova" pozivajući se na izlazne ankete.

Prema istim podacima, predviđa se da bi opoziciona stranka Samoopredeljenje mogla da osvoji 30 odsto glasova, dok bi koalicija pod vođstvom Demokratske lige Kosova (Isa Mistafa) trebalo da ima 27 odsto.

Direktor televizije Klan Kosova Baton Hadžiu ocenio je da je to rezultat koji pokazuje da je došlo do velikih promena, pošto je pokret Samoopredeljenje, kao samostalna stranka, bez koalicionih partnera uspeo da obezbedi najbolji mogući rezultat.

Rukovodilac ekipe koja je sprovela izlaznu anketu, Škelzen Malići, rekao je da je to istraživanje urađeno na uzorku od 2.500 birača. Moguća statistička greška kod ovakvog načina procene rezultata je, prema rečima Malićija, do 1,5 odsto.

CiIK je najavio da će tokom večeri izaći sa preliminarnim rezultatima današnjih izbora.

Srpska lista smatra da je pobedila

Srpska lista je sasvim izvesno ostvarila apsolutnu pobedu na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, javlja dopisnik Srne.

Prema prvim preliminarnim rezultatima, Srpska lista je na svim biračkim mestima osvojila u proseku od 80 do 85 odsto glasova, javlja ova agencija.

U pojedinim sredinama, poput Raniluga, a na osnovu prebrojanih 60 odsto glasova, Srpska lista osvojila je skoro 90 odsto glasova.

Prebrojavanje glasova je u toku, pa će prvi preliminarni rezultati biti saopšteni, najverovatnije, ujutro.

Pre tih rezultata, očekuju se preliminarni rezultati iz izbornih štabova pet srpskih lista, ali je već izvesno da Srpska lista može izgubiti najviše jedno poslaničko mesto od 10 garantovanih u kosovskom parlamentu.

Autor: Beta, Tanjug, Srna
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.