Čanak: Rezultati izbora na Kosovu važni za ceo region

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Rezultati izbora na Kosovu važni za ceo region

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak čestitao je danas građanima Kosova učešće u fer i demokratskom izbornom procesu.

Čanak je ocenio da, posle dugo vremena, s obzirom na prošlost stranaka koje su osvojile najvše glasova, Kosovom neće vladati ljudi čija je ključna odrednica učešće u ratu i kontroverzni ratni staž."Veoma je važno što je vlast na Kosovu poražena na demokratskim izborima, čije su rezultate svi priznali. Građanke i građani >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosova jasno su poručili političkim elitama da je njihovo društvo bilo u kandžama korupcije i kriminala, te da je potrebno osloboditi se te pošasti", naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je pred novim vlastima u Prištini "težak posao dalje demokratizacije društva, jačanja institucija sistema i beskompromisna borba protiv korupcije".

Dodao je da LSV očekuje da će rezultati parlamentarnih izbora održanih u nedelju na Kosovu "pozitivno uticati na politička kretanja u celom regionu, te da će nova vlast na Kosovu dati kvalitetan impuls u pregovorima između Beograda i Prištine".

"Nadamo se da će nova vlast na Kosovu biti brzo formirana i da će bez odlaganja biti obnovljen dijalog sa Srbijom u cilju postizanja trajnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će značiti konačno smirivanje Zapadnog Balkana i njegovo okretanje ekonomskom razvoju i evroatlanskim integracijama", naveo je Čanak.

Po preliminarnim rezultatima, posle prebrojavanj 95,88 odsto ;glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Samoopredelenje Aljbina Kurtija je pobednik sa 25,79 odsto glasova, dok je drugi Demokratski savez Kosova sa 25,05 odsto osvojenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 21,15 odsto glasova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.