ČETVRTI DAN PRED SUDOM: Nastavlja se Tačijevo maratonsko ispitivanje, detalji još uvek nepoznati

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 16:31

ČETVRTI DAN PRED SUDOM: Nastavlja se Tačijevo maratonsko ispitivanje, detalji još uvek nepoznati

Tači je nastavio danas popodne, 4. dan za redom, razgovore u zgradi pecijalizovanih veća i tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nastavio je danas popodne, 4. dan za redom, razgovore u zgradi Specijalizovanih veća i tužilaštva tzv. Kosova sa sedištem u Hagu.

Prištinski mediji javljaju da pred ulazak u sud nije davao izjave.

On je u ponedeljak, utorak i sredu u sudskoj zgradi, zajedno sa advokatima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proveo više od 18 sati, ali nisu poznati detalji razgovora koje je unutra vodio.

Prvog dana nakon ispitivanja izjavio da je sve vreme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, dok se sinoć nije obraćao medijima.

Tači se navodno nalazi u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca, ali tužilaštvo ovu informaciju nije potvrdilo.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, onjavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa OVK koji su umešani u ratne zlocine.

Skupština na tzv. Kosovu usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbednosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.