CEFTA jedini mehanizam za skidanje embarga

Izvor: S media, 23.Jul.2011, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEFTA jedini mehanizam za "skidanje" embarga

U naredna dva dana ministarstvo ekonomije će oikrenuti postupak za rešavanje problema sa Kosovom, koje je članica CEFTA. Odluka Prištine da uvede embargo Srbiji je protivna odredbama Sporazuma o zoni slobodne trgovine u Evropi. BiH namerava se uključi u proceduru.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Bojana Todorović izjavila je da će to ministarstvo u okviru CEFTA sporazuma u naredna dva dana pokrenuti mehanizam za rešavanje spora sa članicom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << - UNMIK Kosovom i Metohijom, povodom uvođenja embarga koji je administracija u Prištini uvela na isporuku robe iz drugih delova Srbije.

Pomoćnica ministra Todorović je u izjavi Tanjugu podvukla da je ova odluka privremenih organa samouprave u pokrajini suprotna odredbama Sporazuma o zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi i naglasila da je, za sada, to jedini pravni okvir u okviru kojeg Srbija može da se rešava taj problem.

"Ta procedura će biti inicirana pismom Ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojše Ćirića koji je ispred Srbije član zajedničkog Komiteta, vrhovnog organa CEFTA u kome su zastupljeni svi ministri ekonomije članica Sporazuma", rekla je Todorovićeva.

Odalović: Na Kosovu se još traga za 1.808 nestalih

Godišnjica masakra Srba u Starom Grackom

Todorović: Srbija tuži Unmik Cefti

Todorović je objasnila da je rok za rešavanje spora u okviru CEFTA 90 dana, posle čega se Srbija može obratiti nekoj međunarodnoj arbitraži.

Todorovićeva je istakla da je otežavajuća okolnost ta, što se prilikom pokretanja ovog postupka Srbija mora obratiti predsedavajućoj članici CEFTA, a to je upravo UNMIK Kosovo, čiji je mandat od 1. januara do kraja ove godine.

Pomoćnica ministra je navela i da mehanizam za rešavanje sporova među članicama CEFTA predviđa više faza, počev od bilateralnih konsultacija, zatim konsultacija svih članica u okviru zajedničkog Komiteta, kao i da se sve odluke donose konsenzusom, što je osnovni princip donošenja odluka u CEFTA.

Taj mehanizam, koji je Srbija prinuđena da pokrene, još nije koristila nijedna članica CEFTA, pa je i njegov tok potpuna nepoznanica, smatra ona.

Pomoćnica ministra je navela da će Srbija, "pokrenuti ovu proceduru u dobroj veri i nadi da će situacija biti rešena" i izrazila očekivanje da neće biti čekano okončanje procedure, već da će pokretanje postupka predstavljati pritisak na drugu stranu da preispita vlastitu odluku.

Todorović je kazala da je već kontaktirana Bosna i Hercegovina prema kojoj je privremena administracija na Kosmetu uvela meru plaćanja dodatne carine od 10 odsto i napomenula da Sarajevo namerava da se ukljuci u proceduru, ali sama forma nastupa sa tamošnjom vladom, zajednički ili odvojen, još nije dogovorena.

Todorović je objasnila da Evropska unija i Evropska komisija u primeni CEFTA sporazuma imaju kontrolnu funkciju, ali da pravno ni na koji način ne učestvuje u radu CEFTA.

Todorovićeva je podsetila da su problemi u funkcionisanju CEFTA postoje od ranije i da su učestali od momenta jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Naime, privremeni organi u južnoj pokrajini su želeli da istisnu Misiju Ujedinjenih nacija na Kosmetu iz sporazuma i da bez izmene tog dokumenta postanu njegova članica.

Embargo Prištine na srpsku robu zaustavio je na administrativnom prelazu Merdare desetine kamiona.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.