Burno u studiju: Zna li svet čiji su manastiri na Kosovu i Metohiji, a čiji je Miloš Obilić? VIDEO

Izvor: B92, 14.Sep.2020, 16:02

Burno u studiju: Zna li svet čiji su manastiri na Kosovu i Metohiji, a čiji je Miloš Obilić? VIDEO

Manastiri iz perioda Nemanjića nisu srpski nego albanski. To tvrdi istoričar Bedri Muhandri u tekstu koji je izašao u prištinskom listu "Koha Ditore". Šta je cilj takvih tekstova?

Dr Radivoj Radić, profesor na Filozofskom fakultetu i šef Odseka za Vizantologiju smatra da iznete teze nemaju nikakvo uporište u činjenicama. Smatra da do kasnog Srednjeg veka nema Albanaca na tim prostorima, te da su tada živeli na prostoru današnje Albanije. U Srednjem veku ih nema na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i Metohije, smatra Radić.

"Ovakve priče su potpuno besmislene", naveo je Radić.

Postoje povelje i popisi u kojima se govori o stanovništvu Kosova i Metohije, te postoje i manastiri koji su najčešće nastajali gde nije bilo drugih svetinja i to su nedvosmislene činjenice, smatra Radić.

Prota Stojadin Pavlović, direktor patrijaršijske upravne kancelarije , smatra da je ovaj tekst direktan poziv da se SPC iseli sa Kosova i Metohije, jer su glavni nacionalni stožari upravo tamo, i kada njih ne bi bilo, sve drugo bi bilo nedovoljno da se sačuva Kosovo i Metohija. Slaže se sa saopštenjem eparhije raško-prizrenske u kom se navodi da je pomenutii tekst u prištinskom listu čista propaganda.

"Ta propaganda traje već godinama i ovo je sigurno eho neuspelog pokušaja otimanja pravoslavnih hramova i manastira u Crnoj Gori", smatra Pavlović, navodeći da je ovo je "pokušaj okupacije".

Prof Nedžmedin Spahiu sa Fakulteta političkih nauka u Prištini rekao da je da je on u Titovo vreme učio da je Miloš Obilić albanski heroj, i da je pitao još tada, kada je čuo da srpska deca uče da je Obilić srpski junak, pitao nastavnika zašto albanska deca uče da je Obilić albanac.

Smatra da su srpska i albanska istoriografija sagrađene na različitim mitovima koje nisu tačne i zalaže se srpska i albanska deca uče nekoliko različitih istorija pa da sami procene šta je više verovatno.

"Moramo kritički gledati na ovo", smatra Spahiu.

Pogledajte prilog.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.