Brutalni upad kosovske policije na sever Kosova i Metohije: U Zvečanu teško ranjen Srbin, na desetine povređenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2021, 10:12

Brutalni upad kosovske policije na sever Kosova i Metohije: U Zvečanu teško ranjen Srbin, na desetine povređenih

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama danas intervenisali protiv građana, koji su se u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili u znak protesta zbog njihove akcije, iz južnog dela grada stigli su i pripadnici Rosu. Pripadnici Rosu i policije su se zatim povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su ostale pune građana.

Imamo na desetine povređenih Srba, zbog ovako dramatične situacije koju je prouzrokovao Kurti, predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandar Vučić se hitno uputio u Rašku, gde je održao sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije, izjavio Petar Petković, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Jedan Srbin upucan je u Zvečanu i trenutno se nalazi u teškom stanju, javljaju mediji.

"Povreda je naneta vatrenim oružjem. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intenzivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao je za Kosovo onlajn direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Mediji prenose da je reč o Srećku Sofronijeviću iz Zvečana i da je on ranjen nakon što su pripadnici kosovske policije otvorili vatru na okupljene građane u Zvečanu.

Kako dodaju, pozivajući se na nezvanične informacije, on je pogođen u leđa.

Radio Kontakt Plus prenosi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je najmanje šest osoba primljeno u KBC Kosovska Mitrovica.

U međuvremenu, pripadnici Kosovske policije su počeli da se povlače iz Zvečana, a na putu su bile primetne čaure od bojeve municije.

14.00 - Eparhija raško-prizrenska: Agresija na etničkoj osnovi, smiriti situaciju

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu KiM i najooštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

13.30 - Blokada kod Rudara, okupljeno desetine ljudi

Saobraćaj kamionima blokiran je na magistralnom pravcu Mitrovica-Leposavić, kod mesta Rudare, javljaju mediji.

Kako navodi Radio KiM, više desetina ljudi okupljeno je kod krsta u Rudaru.

13.26 - Kosovska policija: Završena akcija, povređeno 6 policajaca, 3 osobe uhapšeno

Kosovska policija saopštila je danas da je završena akcija protiv krijumčarenja robe tokom koje je, kako je navela, šest policajaca povređeno, a tri osobe uhapšene na severu KiM.

12.27 - Petković: Imamo na desetine povređenih Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je desetine Srba povređeno tokom upada na sever KiM i dodao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno uputio u Rašku gde će u 15 časova imati sastanak u kasarni sa Srbima sa Kosova i Metohije.

12.15 - Kurti: Kriminalne grupe biće uhvaćene

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je današnja akcija Kosovske policije bila usmerena protiv švercera u Prištini, Peći i u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice.

12:03 - Brnabić poziva NATO: Poslednji trenutak kako bi se zaustavila ludačka politika Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je danas međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i "zauzdaju" kosovskog premijera Aljbina Kuritija i ocenila da je situacija "više nego dramatična".

11.53 - Vučić se uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se danas u Rašku na hitan sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

10.50 - Zatvoreno više prodavnica

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan, javlja RTS.

Kako navode, blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta.

11.26 - Smiruje se situacija

Situacija u centru Kosovske Mitrovice se smiruje, građani se polako razilaze, a najveći deo policijskih snaga se izmestio ka Bošnjačkoj mahali i tzv. ističnom mostu koji vodi ka južnom delu grada, javlja RTS.

Glavna raskrsnica u severnom delu grada i dalje je blokirana kamionima, navodi Javni servis.

10.42 - Stigao i Rosu, situacija napeta

Nakon što su pripadnici kosovske policije suzavcem i šok bombama danas intervenisali protiv građana, koji su se u severnom delu Kosovske Mitrovice okupili u znak protesta zbog njihove akcije, iz južnog dela grada stigli su i pripadnici Rosu.

Pripadnici Rosu i policije su se zatim povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana, prenosi Kosovo onlajn, navodeći da je situacije izuzetno napeta.

Jedinica za ekonomski kriminal pri kosovskoj policiji danas u severnom delu Kosovske Mitrovice sprovodi akciju protiv krijumčarenja, blokirana je ulica Knjaza Miloša gde se okupio veliki broj građana, a zapaljen je jedan automobil.

U međuvremenu, oklopna vozila kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, povukla su se, prenosi Radio KiM.

9.48 - Nekoliko stotina građana blokiralo više ulica

U severnom delu Kosovske Mitrovice u toku je akcija kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu, javlja Kosovo onlajn.

Prema nezvaničnim saznanjima slična akcija odvija se i u Zvečanu.

Pripadnici kosovske policije, kako se saznaje, upali su u jednu od gradskih apoteka gde su proveravali carinske papire.

Nakon toga su se okupili građani izražavajući nezadovoljstvo akcijom, a situacija je eskalirala kada je kosovska policija počela da baca šok bombe i suzavac.

Kosovska policija: U toku akcija protiv krijumčarenja robe u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice

Kosovska policija se oglasila saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe".

Kako se navodi u saopštenju, "akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice", prenosi Kosovo onlajn.

"Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe. Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz", tvrdi se u saopštenju.

Kosovska policija je navela i da će "u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanja krijumčarenja robe i uništavanja kriminalnih grupa".

"Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice", rekli su za RTS očevici.

Naveli su da su policijski inspektori u civilu uz pratnju naoružane policije u severni deo stigli iz južnog dela Mitrovice.

Prema navodima portala, u toku je akcija policije u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečanu, ali za sada nema potvrde da li su angažovani i pripadnici Rosu.



Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković je za tv Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

"Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever", rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio i da Priština pretresima apoteka i magacina sa lekovima pokazuje da krši sve sporazume, da im dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred izbore.

"Iz dana u dan, pogotovo posle dogovora i povlačenja Rosu sa Jarinja i Brnjaka, sada Priština izmišlja i stvara nove krize, izmišlja nepostojeće probleme kako bi policija upala na sever Kosova i Metohije. To radi u poslednjoj nedelji pred izbore. Kurti to smišljeno radi i pokušava da napravi nove nerede jer jednostrani potezi koje je pokušao su propali i sada ide na plan B, C itd", rekao je Petković.

Kako je kazao narod više ne može da trpi Kurtijev teror i apelovao na Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu uzdržani i da ne reaguju na provokacije.

"Naš narod dobro zna da ima jaku državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića koji stoje uz svoj narod. Od presudnog je značaja da izađemo na izbore i sačuvamo 10 opština", rekao je Petković.

Govoreći o izjavama predsednice privremenih institucija Vjose Osmani i Kurtija o samitu nesvrstanih u Beogradu, Petković kaže da njihova reakcija pokazuje da ne mogu da podnesu to što je Beograd organizovao jedan tako važan skup poput samita.

"Ona (Osmani) toliko državnika nije videla ni na slikama koliko smo mi dočekali", rekao je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incidenti na Kosovu: Povređeno desetoro Srba, dvoje sa teškim povredama (VIDEO)

Izvor: Danas, 13.Okt.2021

Desetoro Srba povređeno je, od kojih dvoje teže, tokom sukoba sa specijalnim jedinicama kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, saopštio je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Nastavak na Danas...

ŠOK: EVO ZBOG ČEGA JE KOSOVSKA POLICIJA KRENULA ORUŽJEM NA SRBE Zaplenili bombone, žvake, čokoladice, žuti sok, crni sok?! (FOTO)

Izvor: Blic, 13.Okt.2021

Na severu Kosova danas je došlo do eskalacije, nakon što je kosovska policija u severnom delu Kosovske Mitrovice započela akciju i upala u jednu apoteku u severnom delu grada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.