Brojni potencijali za saradnju Srbije i Češke; Zeman završio trodnevnu posetu Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brojni potencijali za saradnju Srbije i Češke"; Zeman završio trodnevnu posetu Srbiji

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Češke Miloš Zeman istakli su danas da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i razmotrili brojne potencijale za ulaganja i saradnju u različitim oblastima.

Gojković i Zeman su sastanku u srpskoj Skupštini naglasili značaj parlamentarne saradnje za razvoj ukupnih odnosa dve zemlje i saglasili se da postoje brojne mogućnosti saradnju u oblasti ekonomije, saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutrašnjih poslova, kulture.

Založili su se za intenzivniju saradnju na parlamentarnom nivou, posebno radnih tela u oblastima od obostranog interesa i parlamentarnih grupa prijateljstva koje predstavljaju most saradnje srpskog i češkog naroda, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Gojković je zahvalila Zemanu na prijateljskim stavovima koje je izneo o izuzetno važnom pitanju za Srbiju, a to je pitanje Kosova i Metohije i ukazala da je Beograd posvećen dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja.

Takođe, zahvalila je i na iskrenoj i prijateljskoj podršci Češke evropskim integracijama Srbije.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostran interes za jačanje saradnje u oblasti ekonomije i u tom kontekstu istaknut značaj održavanja Srpsko-češkog poslovnog foruma, te ukazano da je Češka četvrti najveći investitor u Srbiji.

Razmotreni su brojni potencijali za ulaganja i saradnju u oblasti telekomunikacija, prehambrene industrije, mašinske industrije, digitalizacije, kao i u oblasti kulture i mogućnostima ulaganja u filmsku industriju.

Osim toga, istaknut je značaj predstojeće zvanične posete predsednika Donjeg doma Parlamenta Češke Radeka Vondračeka početkom oktobra za dalje jačanje parlamentarnih odnosa.

Gojković je informisala delegaciju Češke da će Beograd od 13 do 17. oktobra biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije, koja će okupiti veliki broj predsednika parlamenata iz čitavog sveta, te izrazila očekivanje da će češka delegacija biti predstavljena na najvišem nivou.

Sastankom sa predsednicom Skupštine Srbije, Zeman je završio trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima. Zemana je na aerodromu ispratila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZEMAN ZAVRŠIO TRODNEVNU POSETU SRBIJI: Na aerodromu ga ispratila ministarka Joksimović

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2019

Predsednik Češke napustio Srbiju..Predsednik Češke Miloš Zeman završio je danas trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima...Zemana je na aerodromu ispratila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović...Predsednik Češke je tokom posete Beogradu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.