Britanci izbacili Kosovo sa dnevnog reda!

Izvor: Večernje novosti, 01.Avg.2018, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci izbacili Kosovo sa dnevnog reda!

Velika Britanija sprovela je svoju zammisao da se tokom avgusta na Ist Riveru ne raspravlja o situaciji na KiM. Dačić za "Novosti": Ovo je akt direktno usmeren protiv srpskih interesa VELIKA Britanija uspela je da sprovede svoj podmukli plan i da pitanje Kosova, praktično, izbaci iz dnevnog reda Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija!London, koji je od 1. avgusta preuzeo predsedavanje SB, sproveo je svoju zamisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da se tokom ovog meseca na Ist Riveru ne raspravlja o situaciji u našoj južnoj pokrajini.Kako prenose naši izvori, tokom današnjih zatvorenih konstulatacija u SB nije ni bilo glasanja, već su Britanci nametnuli svoj stav, uprkos otvorenom protivljenju Kine i Rusije, koje su zastupale poziciju Beograda da se izveštaji o stanju na KiM razmatraju kao i dosad - četiri puta godišnje.PROČITAJTE JOŠ: Prištini krče put do stolice u UN Britanci su, naime, ovaj potez pravdali time da je situacija na KiM znatno povoljnija i da nema potrebe da se "svetska vlada" tako često bavi tim pitanjem, iako je generalni sekretar UN Antonio Guteres već pripremio izveštaj o stanju na terenu za period od 16. aprila do 15. jula 2018.S obzirom na to da je utvrđivanje mesečnog plana rada proceduralna stvar, čak i da je došlo do glasanja Rusija i Kina ne bi imale pravo veta. Uz to, odnos snaga u SB je trenutno nepovoljan po Srbiju, jer od 15 članica, njih devet priznaje lažnu državu Kosovo.U prvoj reakciji na ovaj potez Londona, šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da je to akt direktno usmeren protiv srpskih interesa:- Britanci su se ovim činom direktno stavili na stranu Prištine i došli smo u paradoksalnu situaciju da od nas s jedne strane traže da ubrzamo dijalog u Briselu, a da se, istovremeno, pitanje Kosova izbacuje sa dnevnog reda u Njujorku. Ovo je slučaj bez presedana i zloupotreba funkcije predsedavajućeg SB. Uostalom, za koga je Guteres pisao svoj izveštaj - ističe Dačić.Posle Velike Britanije, u septembru na čelu svetske vlade biće Amerika, zatim, u oktobru i novembru slede prvo Bolivija, pa Kina, koje nisu priznale Kosovo, da bi u decembru ovo mesto pripalo Obali Slonovače koja je među zemljama koje su stale uz Prištinu.Kako se 1. januara 2019. sastav članica menja, on će biti još nepovoljniji po Srbiju, jer će tada broj zemalja koje priznaju Kosovo u "svetskoj vladi" biti deset. n"PRAVDANjA" IZ MAJAZAPADNE zemlje, članice SB UN, već dve godine zagovaraju proređivanje sednica posvećenih KiM ili čak njihovo zatvaranje za javnost. Među njihovim zahtevima je smanjenje obima misije Unmika. Tako je predstavnik Velike Britanije u SB, govoreći o Unmiku, na poslednjoj sednici održanoj u maju rekao da ne treba"neefikasno trošiti resurse". I predstavnica SAD založila se za prestanak rada Unmika i za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući UN.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Velika Britanija sklonila sa dnevnog reda izveštaj o Kosovu, u Prištini zahvalni

Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2018, 08:26

PRIŠTINA-NJUJORK..Velika Britanija, koja je od danas preuzela dužnost predsedavajuće Savetom bezbednosti UN-a, uklonila je sa dnevnog reda tromesečno izveštavanje o situaciji na Kosovu...Ovo je objavila Teuta Sahatćija, kosovski konzul u Njujorku, preko svog fejsbuk profila, piše Gazeta Express...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.