Brisel: Nastavak razgovora

Izvor: BKTV News, 07.Jun.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Nastavak razgovora

Drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji Briselskog sporazuma završen je juče nešto pre 18.00 sati bez izjava za javnost, a biće nastavljen danas.

Razgovori su počeli na nivou eksperata, o pravosuđu i policiji, a nastavljeni su juče u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu.
Dve strane bi trebalo da se dogovore o tome na koji će način srpske bezbednosne i pravosudne strukture biti integrisane u kosovski sistem u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Zajednice srpskih opština, kao što je predviđeno sporazumom koji je 19. aprila potpisan u Briselu.
Predmet spora je insistiranje prištinske strane da se srpske bezbednosne strukture i sudovi odmah rasformiraju, a da potom osoblje koje je u njima radilo prođe kroz konkurse i testove koje će raspisati Priština.
Srpska strana, pak, traži da Kosovo u celosti preuzme ove strukture, bez praznog hoda između rasformiranja i integracije.
Koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i ministar pravde Nikola Selaković ušli su u zgradu EEAS jutros oko pola deset, praćeni ekspertskim timom za pravosuđe i policiju, temama koje su trebale da dominiraju ovom rundom dijaloga.
Kako je bilo najavljeno, Fernando Đentilini, direktor EEAS za Zapadni Balkan najpre odvojeno razgovarao sa beogradskim timom, a potom i sa prištinskim, na čijem je čelu potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, nakon čega se razgovori nastavljaju trilateralno po radnim grupama.
U intervjuu Tanjugu Đurić, koji je i jedan od rukovodilaca beogradskog tima za implementaciju sporazuma, objasnio je da se na sastancima radnih grupa u Briselu razgovara o detaljima i tome kako će se proces implementacije dalje odvijati i dodao da je uveren da se, ukoliko Priština ne bude tumačila sprorazum jednostrano, može doći do rešenja.
Izvor: Agencije
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.