U Briselu nastavak dijaloga

Izvor: Mondo, 05.Jun.2013, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu nastavak dijaloga

U Briselu će danas početi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Glavne teme biće policija, pravosuđe, električna energija i telekomunikacije.

Kao i prošli put, beogradsku delegaciju će predvoditi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, dok će na čelu ekspertskog tima za pitanja telekomunikacije biti budući oficir za vezu u Prištini Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Pavićević.

Sa druge strane stola biće potpredsednici kosovske vlade Edita Tahiri i Hajredin Kuči uz prisustvo funkcionera i stručnjaka za pojedine oblasti, dok će Evropsku komisiju predstavljati Fernado Đentilini, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova i blizak saradnik Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Prošla runda dijaloga o ovim pitanjima završena je prošle nedelje uz izvestan napredak, ali bez dogovora o mnogim važnim pitanjima, za šta zvanični Beograd krivi pokušaje prištinske delegacije da nametne rešenja koja nisu u okviru sporazuma koga su 19. aprila potpisali predsednik srpske vlade Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Kako je nedavno izjavio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan od glavnih problema je što Priština traži da se pripadnici bezbednosnih i pravosudnih organa na Kosovu odmah otpuste, a da se zatim individualno prijavljuju na konkurs koji bi naknadno raspisala kosovska vlada.

Aprilski sporazum, međutim, predviđa direktnu integraciju ovih struktura u bezbednosni i pravosudni sistem, bez praznog hoda između raspuštanja starih i formiranja novih struktura.

Kada je reč o telekomunikacijama, Tanjug iz izvora bliskih srpskom pregovaračkom timu saznaje da je načelno dogovoreno da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj (383 ili 384), ali nije dogovoreno da li da taj broj bude registrovan posebno (kao što traži Priština) ili kao jedan od pozivnih brojeva za Srbiju, na čemu insistira Beograd.

Spor postoji i oko mobilnih operatera za područje obuhvaćeno Zajednicom srpskih opština (ZSO), a jedno od retkih rešenih pitanja odnosi se na razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine.

Dejan Pavićević, koji će 17. juna preuzeti dužnost oficira za vezu u Prištini izjavio je u intervjuu za "Blic" da taj posao neće podrazumevati diplomatski status i da će se prostorije za rad nalaziti u zgradama misija EU u Beogradu i Prištini.

Očekuje se da današnja sesija, koja će se odvijati paralelno po radnim grupama na više nivoa bude izuzetno intenzivna, ne samo zbog velikog broja složenih tema, nego i zbog rokova dogovorenih na poslednjem briselskom susretu Dačića i Tačija. Prema akcionom planu koji je tada parafiran, pitanja struje i telekomunikacija trebalo bi rešiti već polovinom juna, kao i obaviti mnoge tehničke pripreme za formiranje ZSO.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Završen drugi dan, nema izjava

Izvor: B92, 06.Jun.2013, 01:52

Brisel -- Drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji Briselskog sporazuma završen je oko 18h bez izjava za javnost, a biće nastavljen sutra...Razgovori su počeli juče na nivou eksperata, o pravosuđu i policiji, a nastavljeni su jutros u sedištu Evropske službe za spoljne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.