Četvrtak, 06.06.2013.

00:51

Završen drugi dan, nema izjava

Drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o implementaciji Briselskog sporazuma završen je oko 18h bez izjava za javnost, a biće nastavljen sutra.

Izvor: Tanjug

Default images

Razgovori su počeli juče na nivou eksperata, o pravosuđu i policiji, a nastavljeni su jutros u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu.

Dve strane bi trebalo da se dogovore o tome na koji će način srpske bezbednosne i pravosudne strukture biti integrisane u kosovski sistem u okviru Zajednice srpskih opština, kao što je predviđeno sporazumom koji je 19. aprila potpisan u Briselu.

Predmet spora je insistiranje prištinske strane da se srpske bezbednosne strukture i sudovi odmah rasformiraju, a da potom osoblje koje je u njima radilo prođe kroz konkurse i testove koje će raspisati Priština.

Srpska strana, pak, traži da Kosovo u celosti preuzme ove strukture, bez praznog hoda između rasformiranja i integracije.

Koordinator odbora za implementaciju Aleksandar Vulin, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i ministar pravde Nikola Selaković ušli su u zgradu EEAS jutros oko pola deset, praćeni ekspertskim timom za pravosuđe i policiju, temama koje su trebale da dominiraju ovom rundom dijaloga.

Kako je bilo najavljeno, Fernando Đentilini, direktor EEAS za Zapadni Balkan najpre odvojeno razgovarao sa beogradskim timom, a potom i sa prištinskim, na čijem je čelu potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, nakon čega se razgovori nastavljaju trilateralno po radnim grupama.

U intervjuu Tanjugu Đurić, koji je i jedan od rukovodilaca beogradskog tima za implementaciju sporazuma, objasnio je da se na sastancima radnih grupa u Briselu razgovara o detaljima i tome kako će se proces implementacije dalje odvijati i dodao da je uveren da se, ukoliko Priština ne bude tumačila sprorazum jednostrano, može doći do rešenja.

Juče su počeli i razgovori stručnjaka o pravosuđu i policiji, a niko iz beogradskog ni iz prištinskog tima nije se do sada obratio javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: