Borislav Komad: Jezik u službi nasilja - nad Kosovom i Srbima

Izvor: KMnovine.com, 13.Feb.2015, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Komad: Jezik u službi nasilja - nad Kosovom i Srbima

Elementarna pamet, ne "visoka inteligencija", nalaže da se prizovemo sebi, a ne belosvetskim tumačima koji bi da kroje ono što je neskrojivo. 



Ne prođe ni jedan jedini dan, a da svekolika srpska štampa, radio i televizija, izveštavajući sa Kosova i Metohije ne propuste da kažu i odštampaju kako je "premijer Kosova", "predsednik Kosova", "ministar inostranih poslova Kosova", rekao šta je rekao, ali bez predznaka takozvana i takozvani što bi moglo >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << da se protumači kao da smo priznali da ta nasilna i veštačka tvorevina, zaista, i postoji i de fakto i de jure.

Ali, istovremeno, kad se piše i govori o narodu istočne Ukrajine ne propušta se prilika da se napiše i izrekne "samoproglašena Republika Donjeck" iako je, za razliku od Kosova i Metohije, tamo održan referendum, ne proruskog, nego ruskog naroda koji tamo živi, zdušno prihvaćen i neopozivo potvrđen.

Ti jezički, dvostruki aršini i tumačenja, naravno, izazivaju milozvuk kod deklarisanih šiptarskih separatista i njihovih ino - gospodara, kao da se država Srbija pomirila sa, takozvanom "realnom politikom" koju zastupaju svi oni koji bi da se, ona, konačno, i ozvaniči. I tamo, na Kosovu i Metohiji, ali, avaj, i u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Šta nam, dakle, valja činiti?

Elementarna pamet, ne "visoka inteligencija", nalaže da se prizovemo sebi, a ne belosvetskim tumačima koji bi da kroje ono što je neskrojivo.

A to je da jasno i glasno poručimo samoproglašenim arbitrima naših prilika i neprilika, da postoji jasna, omeđena granica, preko koje se ne može i ne sme prekoračiti. Jer, i jedan čak i mali uzmicaj, daje nadu onima koji bi da to postane pravilo koje bi i u jezičkom i pravnom smislu, valjalo, u stavu mirno, bespogovorno slušati kao zapovest i ništa drugo.

Svaki naš korak unazad, oni tumače kao otvoren poziv da u svojim antisrpskim projekcijama zamarširaju tri koraka unapred!


Borislav Komad;
Večernje novosti





 Pripremile: KM Novine
 
Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.