Bolton pozvao Srbiju i Kosovo da što pre postignu dogovor

Izvor: VOA, 15.Dec.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton pozvao Srbiju i Kosovo da što pre postignu dogovor

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum "što je pre moguće". "Poželeo sam dobrodošlicu slovenačkom ministru spoljnih poslova Miru Ceraru u Beloj kući. Kao saveznici u NATO-u razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće", napisao je Bolton na Tviteru. SAD još jednom su potvrdile podršku "postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu". "To je suverena odluka vlade Kosova", navodi se u saopštenju koje je srpski servis Glasa Amerike dobio iz Stejt departmenta. U saopštenju Stejt departmenta se međutim ističe da će "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet". "Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRAMPOV SAVETNIK PORUČIO SRBIJI: Američki zahtev za Beograd i Prištinu! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2018

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom inostranih poslova Mirom Cerarom da "Srbija i Kosovo moraju da postignu sporazum"..- Pozdravio sam slovenačkog ministra spoljnih poslova Mira Cerara u Beloj kući. Kao saveznici u NATO...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.