Blinken čestitao Srbiji  Dan državnosti

Izvor: VOA, 15.Feb.2022, 19:25

Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je čestitku Srbiji povodom obeležavanja Dana državnosti - 15. februara. "Naše zemlje izgradile su snažne veze u poslednjih 140 godina i SAD se raduju stvaranju još svetlije zajedničke budućnosti, kao partneri u Evropi i na globalnoj sceni. Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji u ostvarenju njenog cilja evropskih integracija i ohrabrujemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, usmerenu na obostrano priznanje sa Kosovom, što bi poboljšalo bezbednost i stabilnost u regionu", naveo je Blinken u poruci. Državni sekretar rekao je da su SAD ponosne da budu partner Srbije u jačanju ekonomskih veza dve zemlje, saradnje u oblasti bezbednosti i podržavanju energetske diversifikacije Srbije.  "Naše ekonomsko partnerstvo sa Srbijom značajno se povećalo tokom 2021. kroz nove investicije u oblastima infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede. Pojačali smo i bilateralnu saradnju u sektoru odbrane, proslavili 15. godišnjicu Programa državnog partnerstva, održali značajne vazduhoplovne vežbe i bilateralne vojne konsultacije na visokom nivou", naglasio je Blinken i dodao: "Naše snažne veze ne potiču samo od onoga što smo postigli kao dve vlade, već i od zajedničkih poduhvata i aspiracija običnih srpskih i američkih građana, osvedočenih u 30 godina Fulbrajt programa, ali i pokretanju novog akademskog partnerstva između američkih i srpskih univerziteta". "Dok gledamo u budućnost i izgradnju još snažnijih bilateralnih odnosa, želim mir, prosperitet i dobro zdravlje narodu Srbije", zaključio je Blinken.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Blinken čestitao Srbiji Dan državnosti

Izvor: Beta, 15.Feb.2022

Državni sekretar SAD Entoni Blinken uputio je danas čestitku Srbiji povodom Dana državnosti, navodeći da su SAD ponosan partner Srbije u jačanju ekonomskih veza, bezbednosne saradnje i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije."Posvećeni smo pružanju podrške Srbiji u ostvarivanju njenog cilja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.