Blic: Do sada pet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije

Izvor: BKTV News, 05.Jul.2018, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Do sada pet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije

Priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova do sada je povuklo pet zemalja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će i šesta zemlja uskoro to uskoro učiniti, prenosi list "Blic", ističući da je skoro svako od tih povlačenja, pratila rasprava sa kosovskim političarima, koji uporno tvrde da se to nije dogodilo.

Prema pisanju lista, koji je imao uvid u dokumentaciju Ministarstva spoljnih poslova, prva država koja je povukla priznanje nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Kosova je Surinam. Dačić je tada rekao da se na tome "dugo radilo i mnogo razgovaralo", dok je zvanična Priština to negirala tvrdeći da "povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu", kao i da je sve kleveta.

Nova vlast države Sao Tome i Principe donela je odluku da poništi priznanje nezavisnosti Kosova, optuživši svoje prethodnike za korupciju oko priznanja.

Gvineja Bisao je povukla priznanje krajem prošle godine, što je javnosti saopštio premijer Umaro Sisko Embalo, koji je tada kazao da o priznanju Kosova nije video nijedan papir, ali posle su se javili kosovski zvaničnici koji su tvrdili da je nezavisnost priznata "valjano".

I država Burundi je povukla priznanje, što je objavio Dačić na desetogodišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, rekavši da toj "proslavi" želi da da prilog.

Poslednja u nizu zemalja koja je povukla priznanje bila je Liberija, a u noti se, između ostalog, navodi da je Liberija 2008. godine priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo. Međutim, ta zemlja danas ima drugačiji stav, a to je da želi da poštuje ono što se Beograd i Priština dogovore.

Ni ovo povlačenje nije prošlo bez reakcije, pa je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdio da je u pitanju lažna vest, i da su mu to potvrdili u vladi Liberije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.