Bez naglih kadrovskih promena u Vladi Srbije

Izvor: Deutsche Welle, 31.Jul.2019, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez naglih kadrovskih promena u Vladi Srbije

S jedne strane se kroz kontrolisane medije podstiče nacionalizam i antievropsko raspoloženje, a s druge se želi neko rešenje oko Kosova i formalno zagovara evropski put Srbije. Nespojivo? Samo naizgled…

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i razvoj Nenad Popović ponovo je uzburkao duhove u srpskoj vladi zbog saopštenja njegove Srpske narodne partije u kojem se kaže da je Briselski sporazum mrtav, baš kao i evropske integracije Srbije. U nastavku saopštenja stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da bi srpski politički brod trebalo polako okretati u drugom pravcu i sve više se oslanjati na svoje saveznike i prijatelje, Rusiju i Kinu.

Premijerka Ana Brnabić na to je oštro reagovala i poručila Popoviću da je slobodan da napusti Vladu.

To nije prvi sukob na relaciji Brnabić-Popović, ali su dosadašnji sukobi brzo zataškavani, jer nisu, kao ovog puta, zadirali u strateška opredeljenja srpske Vlade. Srpska vlast, naime, i dalje čvrsto stoji na poziciji potrebe da se nastavi Briselski proces, i da Srbija želi da postane članica Evropske unije, što ministar Popović na neki način sada dovodi u pitanje.

Predsednik Aleksandar Vučić podržao je premijerku rekavši kako nije na Popoviću da procenjuje evropske integracije, ali je istovremeno spustio loptu dodavši kako Popović nije mislio ništa loše. Kao i do sada, srpski predsednik ne želi da u javnosti ostane utisak kako postoje pukotine unutar vladajuće koalicije, a tome svakako doprinosi i približavanje parlamentarnih izbora – kretanje u kampanju sa raštimovanim orkestrom svakako nije u interesu vladajuće koalicije.

Upravo zbog toga analitičari smatraju da se oko ovoga neće podizati previše prašine i da svakako ne možemo očekivati neke nagle kadrovske promene unutar Vlade Srbije.

Slika srpske politike

Ipak, s obzirom na značaj pitanja Kosova i evropskih integracija, soliranje ministra Popovića svakako nije bezazleno, jer dovodi u sumnju neka generalna i proklamovana opredeljenja srpskog državnog vrha. Svakako da ovo ne možemo posmatrati samo kao neki personalni sukob, ističe za DW Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politku, jer i stavovi ministra Popovića negde svedoče o politici sedenja na dve stolice.

Premijerka Brnabić poručila je ministru Popoviću da je slobodan da napusti Vladu

„S jedne strane, sve što ova vlast radi i što plasira kroz kontrolisane medije, podstiče nacionalizam i antievropsko raspoloženje. S druge strane, sam državni vrh i Vučić žele neko rešenje oko Kosova i formalno zagovaraju evropski put Srbije. To bi trebalo da bude nespojivo, ali je očigledno vrlo spojivo u srpskim uslovima – proevropske i antievropske poruke, proruske, prozapadne i antizapadne poruke, sve se to dakle pomešalo u jedan očigledan pokušaj Aleksandra Vučića da na taj način gradi svoju politiku“, kaže Dragan Popović.

Sukob oko budućnosti

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose takođe smatra da to na prvi pogled deluje kao sada već tradicionalni sukob Brnabić-Popović, ali i skreće pažnju na zanimljivu činjenicu da sukob imaju ministar zadužen za inovacije i premijerka koja je zadužena za digitalizaciju.

„To je zapravo sukob oko budućnosti: da li će Srbija u Evropsku uniju ili neće. Tu je suština problema. Taj sukob će se rešiti kao i do sada, Vučić će to da zatrpa na jednu i drugu stranu, jer on procenjuje kada je momenat da on sam sebi razreši dilemu gde vodi Srbiju“, ocenjuje Janjić.

Rusko stop za EU i NATO?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada tako eksplicitno ne govori o problemima Kosova i evropskih integracija, ali je i iz tog diplomatskog rečnika jasno kako sugeriše isto ono što je Popović zapravo naveo u svom saopštenju. Stoga i Dušan Janjić ne misli da je Popovićev istup nešto mnogo zasmetao Vučiću, i da o tome svedoči i blaga kritika na račun ministra:

„Već od 2017. godine sve je ukazivalo na to da sadašnje politike Beograda, Prištine i EU vode ka ubijanju Briselskog dijaloga o normalizaciji. I ako pogledamo šta je rekao Popović – pa to je mnogo blaže nego što je neki dan pre toga izjavio Ivica Dačić, kako je dijalog Beograda i Prištine u komi“, napominje Janjić.

Predsednik Vučić ne želi da u javnosti ostane utisak kako postoje pukotine unutar vladajuće koalicije

„Mislim da je stav ministra Popovića zapravo pritisak da se Srbija opredeli. Ključno u svemu je članstvo Srbije u NATO. Skrenuću samo pažnju da je priča evropske integracije bez evroatlantskih integracija ruska izmišljotina. Tako i čitam poruku Nenada Popovića – Srbiji se saopštava da sada ne može ni u EU ako želi podršku Rusije“, smatra predsednik Foruma za etničke odnose.

EU postala mit

Dovođenje u sumnju evropskih integracija Srbije očito je posebno pogodilo predsednika Srbije, jer su EU integracije i dalje jedna od glavnih tema za pridobijanje birača. Kako za DW objašnjava Dragan Popović, evropske integracije se u kampanji koriste „kao neka zemlja nedođija u kojoj nas čekaju čarobne stvari i neki novac koji će nam neko dati. Kad Evropu pretvorite u tako nešto onda ona prestaje da bude neki realan politički cilj nego postaje mit blizak kosovskom mitu. Tu se gubi suština tog procesa, a to su reforme. I sve dok je to mit, mi smo sve dalje od evropskih integracija“.

Nenad Popović ili „halo, Moskva“?

S obzirom na bliske privatne, poslovne i političke veze u Rusiji, izjave i stavovi Nenada Popovića izazivaju više pažnje nego što to zaslužuje njegova skromna titula ministra bez portfelja. Ponekad se ide toliko daleko da se Popovićevi javni nastupi na dnevno političke teme vide kao glas Moskve i kao poruke Srbiji ruskog državnog vrha.

„Možda te veze i odnosi ne idu previše visoko, ali Nenad Popović se ipak pokazuje kao dobar promoter ruskih interesa“, ocenjuje Dušan Janjić, i dodaje: „Činjenica da je jednom izjavom, ili saopštenjem, uspeo da uradi ono za šta bi nekim drugim političarima, uz svu galamu, trebalo 30 godina na ulici, pokazuje da je reč o ozbiljnom igraču. A mnogo je Nenada Popovića u Srpskoj naprednoj stranci. Nema nikakve sumnje takođe da je većina vlasti, pa i opozicije, antizapadna i proruska. Tako da smo sada robovi jedne paralize, koja jeste eho Kosova, i Rusija je tu situaciju vešto iskoristila“, kaže Janjić.

Dragan Popović sa druge strane misli da je reč „o ozbiljnom precenjivanju Nenada Popovića, ali istovremeno i ozbiljno potcenjivanje zvanične Rusije. Iskreno sumnjam da je najbolje što oni mogu da nađu za plasiranje svojih poruka Nenad Popović. Mislim da je pre ministru Popoviću stalo da pokaže kako on ima neke specijalne veze sa Rusijom, i da je on Rusiji bitan – to je još jedan tajkunčić i liderčić koji sebe želi da predstavi važnijim nego što jeste“, ocenjuje direktor Centra za praktičnu politiku.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.