Beširi: Skoro 70 odsto građana Srbije želi trajan mir sa kosovskim Albancima

Izvor: VOA, 14.Jun.2021, 23:44

Beširi: Skoro 70 odsto građana Srbije želi trajan mir sa kosovskim Albancima

Ovogodišnje istraživanje Instituta za evropske poslove o stavovima građana Srbije prema Kosovu pokazalo je jedan novi detalj - više od dve trećine ispitanika, tačnije 68 odsto njih želi trajan mir sa kosovskim Albancima, svega 12 odsto je protiv, a petina nema odgovor na to pitanje. Kako u razgovoru za Glas Amerike kaže direktor Instituta za Evropske poslove Naim Leo Beširi ovakva poruka do sada nije stizala od građana, što, po njegovim rečima znači da je možda pomirljiva retorika koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima poslednjih godina doprinela tome da građani veruju da je važno imati dobre odnose sa Albancima. "Međutim, kada to ukrstimo sa drugim pitanjima onda možda vidimo da njegovo biračko telo nije ubeđeno u to da Srbija treba da reši pitanje sa Prištinom, da ono bude trajno kroz takozvani ugovor koji će regulisati različita pitanja. I onda vidimo da skoro sedamdesetak posto građana Srbije ne bi na referendumu glasalo protiv nezavisnosti, da se preko 50 odsto građana protivi bilo kom rešenju koje podrazumeva neku vrstu nezavisnosti", kaže Beširi za Glas Amerike. Pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine 15. juna u Briselu, treba reći i da je istraživanje pokazalo i da 26 odsto građana smatra da će aktuelna Vlada predvođena Srpskom naprednom strankom priznati nezavisnost Kosova, 52 odsto smatra da neće, dok 22 odsto ne zna kako da se izjasni po tom pitanju. "Mišljenja građana zapravo oslikavaju ono što političari i politička elita u poslednjih devet godina šalju, a to je jedna kakofonija poruka koja građanima očigledno nije jasna. I ukoliko predsednik Srbije želi da njegovi građani, odnosno njegovi glasači podrže njegove napore u rešavanju pitanja sa Prištinom - morao bi da počne da koristi jezik koji je razumljiv građanima Srbije. To mora uključuje i reči nezavisnost i priznanje", ističe Beširi. Prema istraživanju Instituta za evropske poslove, na eventualnom referendumu o nezavisnosti Kosova većina građana, to jest - 65 odsto bi bio protiv, na referendum ne bi izašlo 13,6 odsto, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi tek 10 odsto glasalo za nezavisnost. Tri četvrtine građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u Evropsku uniju, 13 odsto bi podržalo, a 12 odsto je neodlučnih. "Međutim, dobar deo građana je ubeđen da Srbija neće nikada uspostaviti potpunu kontrolu, integritet i suverenitet na Kosovu i mislim da razumeju situaciju - čak i te sublimirane poruke koje dolaze iz vlasti u poslednjoj deceniji o tome da ipak vlast u Beogradu neće moći da vlada na nekih milion i po do dva miliona koji žive na Kosovu", ističe Beširi. Prema njegovim rečima, više od 80 odsto građane ne zna šta je plan vlade i političke elite kada je u pitanju Kosovo. To otežava pregovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i jasno je da on poslednjih nekoliko godina nije uspeo da ubedi ni svoje birače, a kamoli ostale građane Srbije u svoje planove, dodaje Beširi.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

O stavovima građana Srbije prema Kosovu

Izvor: VOA, 14.Jun.2021

Ovogodišnje istraživanje Instituta za evropske poslove o stavovima građana Srbije prema Kosovu pokazalo je jedan novi detalj - više od dve trećine ispitanika, tačnije 68 odsto njih želi trajan mir sa kosovskim Albancima, svega 12 odsto je protiv, a petina nema odgovor na to pitanje.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.