Izvor: N1 televizija, 04.Sep.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ponavlja pesimistične procene u vezi sa dogovorom

Aleksandar Vučić i Hašim Taču u petak bi ponovo trebalo da se sastanu u Briselu, a Johanes Han u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da bi bilo dobro da se rešenje pitanja Kosova postigne do leta sledeće godine.

Izvor: N1

"Ja sam za rešavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali svako rešenje mora doprineti široj stabilnosti ovog regiona, tako da to bilateralno rešenje ne ide na štetu drugih u regionu. Sada moramo videti širi sliku što znači da, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bez obzira kakvo je to rešenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih", rekao je Han za RSE.

RSE: Ali ne isključujete razmenu teritorija?

Han: Mislim da to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, treba razmišljati šire.

Zvanični Beograd, međutim, ponavlja pesimistične procene u vezi sa dogovorom. Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić gostujući na Pinku rekao je da misli da su šanse da Srbija nešto uradi vrlo slabe.

"Ne bih želeo da ovo bude još jedna prilika koju ćemo upamtiti kao propuštena šansa za Srbiju da nešto izvuče i da za pet ili deset godina kažemo: ej, mogli smo da imamo bar sever Kosova i Metohije, mogli smo da imamo nešto za naše ljude na jugu, mogli smo da imamo nešto za naše ljude u Pomoravlju, Ranilugu, na drugim mestima", rekao je Đurić.

Novinarka BIRN-a Maja Živanović, međutim, gostujući u Novom danu ocenila je da je sve što prati situaciju u vezi sa Kosovom nejasno.

"Čini mi se da smo izgubili Kosovo, a ne znamo kako da ga izgubimo i negde se sada to je dovijanje više na koji način da se to prestavi javnosti. Te etničke podele su se pokazale kao vrlo loše rešenje u prošlosti tako da mislim da bi trebalo poštovati ljudska prava šta god da se dogovori, kako god da se dogovori i da ne treba ići protiv međunarodnog prava", smatra Živanović.

Ona ocenjuje da će Kosovo biti veliki test i za Evropsku uniju i da će najveći problem biti pet zemalja koje ga nisu priznale iz svojih razloga.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.