Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

Izvor: Capital.ba, 06.Dec.2023, 17:34

Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

SARAJEVO – Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CIJIE) će nastaviti sa pooštravanje na strani ponude kredita u regionu, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).   FOTO:Pixabay „Mada se raskorak između ponude i potražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ponuda kredita je i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini. Potražnja za kreditima ostala je stabilna, a očekuje se i manji >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << rast. Negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita, ali se u narednom periodu očekuje njihov oporavak “, saopšteno je iz EIB-a. Napomenuli su da se suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvalitet kredita u prethodnih šest meseci poboljšao. „Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita “, navedeno je u saopštenju. Potpredsjednik EIB Kirijakos Kakouris je rekao da rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. godine zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta i dalje traje. „Pooštravanje uslova kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja preduzeća“, kazao je on. Glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela je dodala da je ovo istraživanje ključni alat za praćenje kretanja u bankarskom sektoru, kao i faktora koji utiču na kreditne standarde i uslove u regionu. „Ono nam omogućuje da razumijemo izazove sa kojima se banke suočavaju i pruža nam dragocijen uvid u finansijske potrebe preduzeća i domaćinstava. Rezultati koje smo dobili doprinijeće efikasnijem donošenju odluka i definisanju odgovarajućih politika”, precizirala je ona. Чланак Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Sankcionisana kineska kompanija zainteresovana za izgradnju dijela autoputa Sarajevo - Beograd

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2023, 16:01

Kineska kompanija "Sinohydro Corporation Limited", koju je Evropska-investiciona banka (EIB) sankcionisala, a koja već uveliko realizuje više projekata u Bosni i Hercegovini, sprema se za još jednu investiciju u toj državi. Pod sankcijama su se našli zbog navoda o korupciji, kako je objasnio EIB,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.