Ban pozdravlja dijalog, upozorava na sporost formiranja suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Avg.2015, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban pozdravlja dijalog, upozorava na sporost formiranja suda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je, u najnovijem izveštaju o radu UNMIK-a nastavak pregovora Beograda i Prištine o nerešenim pitanjima, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština, i izrazio žaljenje zbog sporosti kosovskih institucija kada je reč o formiranju Specijalnog suda.

Izveštaj obuhvata period od 16. aprila do 15. jula 2015. godine, a objavljen je uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 21. avgusta kojoj će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prisutvovati šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Prema Banu, "spor napredak kosovskih institucija tokom perioda obuhvaćenog izveštajem u pravcu uspostavljanja Specijalnog suda za zločine OVK je "značajan izvor zabrinutosti".

"Takva odlaganja su za žaljenje i podrivaju imidž Kosova i, što je još važnije, predstavljaju izgubljenu šansu da se postavi dobar primer posvećenosti pravdi i odgovornosti," rekao je Ban pozvavši aktere da "udvostruče napore" i rade "u službi temeljnih i dugoročnih interesa svih stanovnika Kosova".

On je pozdravio nastavak pregovora Beograda i Prištine na tehničkom i visokom nivou u okviru dijaloga uz posredovanje EU, naročito sastanke održane u junu o neresenim pitanjima primene Briselskog sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i pitanja energetike i telekomunikacija.

Tokom perioda obuhvaćenog izveštajem uočen je spor tempo primene nekih tačaka, rekao je Ban i izrazio nadu da će pozitivan uticaj koji je dijalog već imao na terenu ohrabriti obe strane da narednih meseci pristupe rešavanju drugih izazovnih pitanja.

Ban je u izvešstaju konstatovao da se suđenje Oliveru Ivanoviću, koji je u pritvoru od 28. januara 2014. nastavlja saslušavanjem svedoka pred sudskim većem Euleksa i da je pritvor Ivanoviću produžen do 26. avgusta, a Dragoljubu Delibašiću do 4. septembra.

Generalni sekretar je naveo i da je ohrabren primerima produktivne saradnje među lokalnim liderima, naročito gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice i dodao da je taj pozitivan i značajan trend potrebno održati i ojačati.

"Takve inicijative, koje konkretno poboljšavaju svakodnevni život kosovskih građana, pomažu da se smanje tenzije i koriste svim zajednicama na Kosovu", rekao je Ban, napominjući da će UNMIK nastaviti da se angažuje na projektima izgradnje poverenja, kako bi podržao pomirenje na nivou zajednica.

Prema njegovim rečima, tempo rada na rasvetljavanju sudbine nestalih ne treba da oslabi.

Generali sekretar UN je ocenio da se Kosovo i region suočavaju sa transnacionalnim izazovima, naročito kada je reč o radikalizaciji mladih i ekstremizmu, podsećajući da je kancelarija specijalnog tužilaštva na KiM podigla optužnice za terorizam protiv 32 osobe zbog navoda da su se pridružile, ohrabrivale druge da se pridruže ili regrutovale osobe za borbe u Siriji, ili su prikupljale naovac za ISIL.

Bezbednosnu situaciju na Kosovu u proteklom periodu, Ban je ocenio kao generalno stabilnu, navodeći da je bilo nekoliko incidenata protiv manjinskih zajednica i protesta protiv vlade.

Broj napada na verske objekte je nešto manji u poređenju sa prethodnim periodom, ukazao je on i naveo da je od 22 incidenta, devet napada bilo usmerneno na objekte Srpske pravoslavne crkve, a po četiri na muslimanske i rimokatoločke objekte, a na meti je bilo još pet drugih mesta kulturnog nasleđa.

Kada je reč o povratku, kancelarija UNHCR zabeležila je dobrovoljni povratak 132 pojedinca, od čega 78 Srba, na Kosovo u aprilu, maju i junu, što je, kako je konstatovao, u skladu sa trendom opadanja broja povratnika iskazanom u prethodnom izveštaju.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Federike Mogerini o aktivnostima misije EULEKS na Kosovu u istom periodu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.