Bajrami: Odluka Ustavnog suda Kosova neće rešiti političku krizu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2020, 20:55

Bajrami: Odluka Ustavnog suda Kosova neće rešiti političku krizu

Odluka Ustavnog suda Kosova neće suštinski rešiti problem duge političke krize, smatra Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista "Koha ditore" i jedan od vodečih političkih analitičara na Kosovu.

Ustavni sud Kosova je najavio da će do sutra, 29. maja, odlučiti o zahtevu vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje za ocenu ustavnosti ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju kandidata Demokratskog saveza Kosova, Avdulaha Hotija za mandatara za sastav nove vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Bajrami je za Radio Slobodna Evropa rekao da smatra da je "problem da li će odluka biti u saglasnosti sa samim Ustavom, da li će interpretacija biti ograničena samo na pitanje koje je postavljeno - kao što je bio slučaj ranije, ili će Ustavni sud otići dalje od toga i dati tumačenje koje pravno mogu osporiti i stručnjaci, i partije, i građani".

"Tokom rasprava ove nedelje videli smo da i sami ustavni eksperti imaju različite interpretacije, i ostaje da vidimo kako će Ustavni sud naći izlaz", dodao je on.

Ocenio je, ukoliko Ustavni sud proglasi dekret predsednika neustavnim, može nastupiti "predsednička kriza" i podsetio da su nekadašnji predsednici Fatmir Sejdiu i Behdžet Pacoli morali da podnesu ostavke jer je sud utvrdio da su prekršili Ustav.

Kako god bilo, Bajrami očekuje nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda jer svaka interpretacija, "kao što je ova, Ustavnog suda, koja će odrediti pravac društva i kakva će biti politička realnost nakon toga, prouzrokuje nemir".

"Ali to ne znači da će to biti nešto nasilno. Protesta može biti jer će se nezadovoljstvo iskazati. I ako se održe protesti, ne znači da će prouzrokovati sukob ili nasilje", rekao je on.

"Nadam se da toga neće biti. Ali, ne verujem da će se ova situacija završiti bez izražavanja nezadovoljstva, sa koje god strane, ne samo Samoopredeljenja", izjavio je Bajrami.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.