Bačević: Bolje je razgovarati nego ratovati

Izvor: RTS, 16.Maj.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačević: Bolje je razgovarati nego ratovati

Razgovori sa predstavnicima samoproglašenih institucija sa Kosova se moraju nastaviti, jer to Srbiju vodi pravim putem do rešenja problema, izjavio ministar Milan Bačević. Nastavlja se izrada studije izvodljivosti za izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar sa Kinezima, rekao Bačević za "Večernje novosti".

Ministar rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da je bolje razgovarati neograničeno dugo, nego ratovati samo jedan dan i živeti u zabludi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se nasiljem mogu rešiti nesporazumi.

"Zato se razgovori sa predstavnicima samoproglašenih albanskih institucija sa Kosova moraju nastaviti, jer to Srbiju vodi pravim putem, da konačno, na pravi način, razreši mnogo zatečenih problema", rekao je Bačević za Večernje novosti.

Bačević je najavio da će Srbija, ako razgovori propadnu zbog opstrukcije Prištine, razmotriti druge izlazne strategije, pa i povratak pregovora pod okrilje Ujedinjenih nacija.

Govoreći o projetu Dunav-Morava-Vardar, ministar rudarstva je naveo i da se sa Kinezima nastavlja izrada studije izvodljivosti za izgradnju kanala do Soluna i da će kineska delegacija u petak posetiti Beograd. Na osnovu te studije biće odlučeno da li će i kada krenuti sprovođenje projekta Dunav-Morava-Vardar, naveo je ministar.

Na pitanje da li ruski partneri zameraju srpskim zbog kašnjenja početka radova na gasovodu "Južni tok" od čak godinu dana, ministar rudarsva je odgovorio da Rusi nemaju šta da zamere jer ni oni nisu do kraja završili projekte, isto kao ni Srbi.

"Izrada projektne dokumentacije se privodi kraju, to mi je rekao direktor 'Srbijagasa' Dušan Bajatović. Na sastancima u Moskvi dogovorili smo se da 'Gasprom' finansira realizaciju celog projekta kroz našu zemlju, a Srbija će svoj ugovoreni udeo da vraća iz tranzitnih taksi. Tako tokom izgradnje gasovoda nećemo imati troškove, a zaposlićemo gotovo celu građevinsku operativu", rekao je Bačević.

Na pitanje da li će izrada izmena i dopuna prostornog plana za gasovod dodatno usporiti početak gradnje "Južnog toka", Bačević je odgovorio da je to uobičajeni postupak koji nije posledica lošeg plana, nego se tim izmenama i dopunama omogućavaju bolji prostorni uslovi da se trasa gasovoda brže projektuje.

Bačević, koji je i jedan od čelnika Srpske napredne stranke, rekao je da se SNS "vrtoglavom brzinm" približava nivou od 50 odsto podrške birača, ali da od izbora ima mnogo važnijih tema.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kinezi u Beogradu zbog kanala DMV

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 12:24

Beograd -- Ministar Milan Bačević najavio je da će, povodom izrade studije izvodljivosti za plovni put Morava, danas u Beograd doći delegacija iz Kine..."Dosta su toga uradili na osnovu dokumentacije koju smo im dostavili. Zajednički nastavljamo izradu te studije izvodljivosti i siguran sam da će...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.