BILO JE TO VREME KADA JE SRBIJA RAĐALA HEROJE! Opštom mobilizacijom Srbi želeli da osvete Lazara, Miloša i kosovske junake

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 09:47

BILO JE TO VREME KADA JE SRBIJA RAĐALA HEROJE! Opštom mobilizacijom Srbi želeli da osvete Lazara, Miloša i kosovske junake

Bilo je to vreme kada je Srbija ratovala u prvom balkanskom ratu

Bilo je to vreme u kojem je Srbija iznedrila neke od svojih najvećih heroja: Radomira Putnika (načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske), tada njegovog pomoćnika, Živojina Mišića, Petra Bojovića (komandovao Prvom armijom, koja je krenula ka Skoplju), Stepu Stepanovića, Božidara Jankovića (vodio Treću armiju, koja je oslobodila Kosovo i Metohiju)...

.

Više od petsto godina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pre početka tog sukoba, Turci su osvojili Balkan. To je bio početak veoma teškog života za hrišćansko stanovništvo, koje je moralo da plaća porez novim gospodarima, da odlazi na prinudni rad i da trpi strašan teror.

Odziv na mobilizaciju prvog dana Prvog balkanskog rata bio je 126%!

Bilo je to 20.000 više ljudi nego što je bilo propisano, te je Vrhovna komanda bila prinuđena da mnoge vrati svijim kućama. Bilo je to vreme opšteg nacionalnog poleta srpskog naroda, svi su želeli da učestvuju u ostvarivanju viševekovnog sna, oslobođenju stare Srbije. Svi su želeli da osvete Lazara, Miloša i kosovske junake, da pokaju svoje stare i osvete se Turcima nakon viševekovnog ropstva.

A post shared by Отачаство 🇷🇸 (@otacastvo)

Srbija je uspela da mobiliše 230.000 vojnika sa 230 topova, grupisanih u 10 pešadijskih divizija, dve nezavisne brigade i jednu konjičku diviziju pod efektivnom komandom bivšeg ministra rata Radomira Putnika. Srpska vrhovna komanda, je prema predratno formiranim strategijama zaključila da će se odlučujuća bitka protiv Turske Vardarske armije najverovatnije odigrati u visoravni Ovče Polje, ispred Skoplja. U tu svrhu su formirane tri armije čiji je zadatak bio da napreduju prema Skoplju, dok su jedna divizija i nezavisna brigada imale da deluju sa Crnogorcima u Novopazarskom sandžaku.

Prva armija, pod komandom prestolonaslednika Aleksandra, čiji je načelnik štaba bio pukovnik Petar Bojović, bila je najveća po broju i snazi, zato je činila centar snaga koje su napredovale prema Skoplju.

Druga armija, pod komandom generala Stepe Stepanovića, sastojala se od jedne srpske i jedne bugarske divizije. Činila je levo krilo snaga i imala je naređenje da napreduje prema Stracinu.

Uključenje bugarske divizije u drugu armiju, je bio čin predratnog dogovora između srpskih i bugarskih komandanata, ali je odmah po početku rata bugarska divizija odbila da sluša i poštuje naređenja generala Stepe Stepanovića, i samo je poštovala naređenja koja su stigla iz bugarske visoke komande.

Treća armija, pod komandom generala Božidara Jankovića, činila je desno krilo i imala je zadatak da oslobodi Kosovo i Metohiju i posle toga da se pridruži ostalim dvema armijama u očekivanoj bici kod Ovče Polja.

"Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka." - rekao je davno Petar Petrović Njegoš.

 "Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred." - rekao je vojvoda Živojin Mišić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.