Austrijski vicekancelar Štrahe ODBRUSIO: Kosovo ne može u Interpol, a ne može ni vojska!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijski vicekancelar Štrahe ODBRUSIO: Kosovo ne može u Interpol, a ne može ni vojska!

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić sastao se sa austrijskim vicekancelarom Hajnc Kristijanom Štraheom i razgovarao o članstvu takozvane države Kosovo u Interpolu

Nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem u Beču, austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se protiv članstva takozvane države Kosovo u Interpolu, kao i protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << formiranja vojske Kosova.

Štrahe je na zajedničkoj konferenciji za štampu kazao da se na pitanja o članstvu takozvane države Kosovo u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok pitanje Kosova ne bude rešeno na nivou UN.

Prema njegovim rečima, na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se reše i ne smeju se uneti u EU.

U tome odgovornost imaju Srbija i Kosovo i obe strane treba da doprinesu mirnom rešavanju otvorenih pitanja. Podsetio je da su vođeni razgovori i da je kao moguće rešenje čak razmotrena razmena teritorija sa ciljem uspostavljanja održivog mira.

- To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obe strane dobre volje i ako, pre svih, međunarodna zajednica ispoštuje i prihvati rezultate dogovora - podvukao je Štrahe.

On je istakao da cilj treba da bude da dve strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj.

Otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati, uz dogovor, i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe.

Istovremeno je istakao da u rešavanju otvorenih pitanja treba uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji.

Štrahe je naglasio da se mora razumeti da je Kosovo od posebnog interesa za Srbiju i da se prema tom pitanju treba obazrivo odnositi. On je poručio da je bitno da se u pozitivnom duhu dođe do održivog rešenja, koje bi obe strane prihvatile, jer bi tada budućnost Balkana mogla pozitivno da se razvija u pravcu Evrope.

Štrahe je rekao da već duže neguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada diže i proširuje na nivo dve vlade.

- Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant mira i stabilnosti u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati - ukazao je on.

Štrahe je rekao da Austrija želi da podstakne i podrži blagostanje, mir i stabilnost na Balkanu, a pristupni proces je najbolje sredstvo za to.

Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana su interes Austrije, dodao je austrijski vicekancelar.

Podsetio je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća, koja zapošljavaju oko 18.000 ljudi.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.