Analenina poruka Balkanu

Izvor: B92, 06.Okt.2023, 14:44

Analenina poruka Balkanu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla u Tirani da je očuvanje bezbednosti ključno za napredak regiona Zapadnog Balkana na evropskom putu.

Ona je takođe, kako prenosi Kosovo online, podvukla da ko želi u EU mora da poštuje teritorijalni integritet i da shvati da je bezbednost zajedničko pitanje.

Berbok je, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa, naglasila da je važno da se skup održava na Zapadnom Balkanu, u Tirani.

"Konferenciji Berlinskog procesa je mesto na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je deo Evrope. Osećamo to posebno kod mladih koji će, ako Evropa ne dođe do njih, naći put do Evrope sa katastrofalnim posledicama po demografiju svojih zemalja. Zato je namera EU i nemačke vlade da ubrzamo integraciju Zapadnog Balkana“, podvukla je ona.

Ukazala je da je s tim u vezi sprovedeno mnogo reformi proteklih godina i da Nemačka želi to da podrži.

"Nažalost, u poslednje vreme smo videli da su bezbednosna pitanja, tenzije, za koje smo mislili da su prevaziđeni, ponovo došla na dnevni red. Stravični napad na kosovsku policiju je jedan primer toga, kao i jačanje trupa na srpskoj granici. Zato je ovaj Berlinski proces i direktan apel da se ka EU može ići samo zajedno, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i ako se razume da je bezbednost zajedničko pitanje. Zato ću na marginama ovog skupa voditi razgovore o bezbednosti u regionu“, podvukla je Berbok.

Ukazala je da je izaslanik Berlina Manuel Zaracin nedavno s tim u vezi razgovarao sa Kosovom i Srbijom jer su bezbednost i mir osnova evropskog procesa.

"Bezbednost je važna za napredovanje na evropskom putu i videli smo kako se brzo tenzije, za koje smo nadali da su prevaziđene, mogu ponovo rasplamsati. Zato smo zajedno kao države NATO odlučili da dalje jačamo prisustvo na Kosovu", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berbok: EU zabrinuta tenzijama Kosova i Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2023

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da tenzije između Kosova i Srbije ugrožavaju napredak regiona ka Evropskoj uniji (EU). Ona je 6. oktobra u Tirani pred sastanak šefova diplomatija zemalja regiona i članica EU rekla da je Brisel zabrinut zbog nedavnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.