Amerikanci planirali otimanje srpskih manastira

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci planirali otimanje srpskih manastira

Izvor: Pressonline Plan za proglašavanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji kosovskom baštinom bio je godinama brižljivo pripreman u američkoj ambasadi pri Unesku, pokazuju depeše koje je ovih dana objavio sajt Vikiliks


Srećom, takav pokušaj završen je krahom lobista iz Amerike i Francuske na 35. zasedanju Komiteta Uneska u Parizu krajem juna ove godine.
Amerikanci su se, jasno je iz dokumenata, nadali da će dobiti podršku zemalja koje su već priznale Kosovo, ali su sa žaljenjem konstatovali da Srbija, jednostavno, ima „previše prijatelja" u Unesku. To se i videlo tokom 12-dnevne drame i teške diplomatske bitke u Parizu ove godine, kada je srpska delegacija uspela da osujeti planove da se srpske svetinje proglase - kosovskim.
Srbi imaju previše prijatelja
U „osetljivoj" depeši koja je poslata u Vašington 8. februara 2010. iz Pariza opisuje se prvi susret ambasadora Dejvida Kiliona sa Zoricom Tomić, srpskim ambasadorom pri Unesku. Jedina tema razgovora bila je srpska kulturna baština na KiM, a Amerikanci su bili zapanjeni što je Tomićeva žustro branila Amerikancima, očigledno, nerazumljiv stav da su svetinje na Kosovu - Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška - pravoslavna srednjovekovna baština Srbije, a ne „srednjovekovna dobra Kosova". Primetili su i da je to najveći prioritet Zorice Tomić.
- Zorica Tomić je tražila našu podršku da Unesko ostane politički neutralan - piše u dokumentu koji je objavio Vikiliks. - Kazala je da Srbija želi da sačuva svoje korene i svoje nasledstvo, i dodala da je za Srbiju ono što je Jerusalim za Jevreje, i da ne može da zamisli da Kosovo ne bude u sastavu Srbije. Opširnije na linku

SADzorica tomicUNESCO
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Wikileaks

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.