Američki „prijatelji“: Stvaranje vojske suverena odluka Vlade Kosova

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki „prijatelji“: Stvaranje vojske suverena odluka Vlade Kosova

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je na sastanku sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Mirom Cerarom da Srbija i Kosovo "treba da postignu sporazum što je pre moguće". I welcomed Foreign Minister Miro Cerar of Slovenia to the White House today. As NATO Allies, we discussed our shared economic and security interests in Europe and the need for Serbia and Kosovo to reach an agreement as soon as possible. I much appreciated his insights.
— John Bolton (@AmbJohnBolton) December 14, 2018 "Poželeo sam dobrodošlicu slovenačkom ministru spoljnih poslova Miru Ceraru u Beloj kući. Kao saveznici u NATO-u razgovarali smo o zajedničkim ekonomskim i bezbednosnim interesima u Evropi i o potrebi da Srbija i Kosovo postignu sporazum što je pre moguće", saopštio je Bolton. Kako se naovdi "SAD još jednom su potvrdile podršku postepenoj, transparentnoj tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna sa NATO-om i koja služi i predstavlja sve zajednice na Kosovu". "To je suverena odluka Vlade Kosova", ponovo su istakli u Stejt departmenta za Glas Amerike. Ambasador SAD pri separatističko-terorističkim vlastima u Prištini je prethodno istakao da je odluka "istorijska". Kako se navodi u saopštenju, "bezbednost Kosova najbolje biti zaštićena noramlizacijom odnosa sa Srbijom", i da bi za Kosovo "dijalog trebalo da bude apsolutni prioritet". "Apelujemo na obe strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.