Izvor: JUGpress.com, 15.Feb.2024, 20:29

Američki ambasador ponovo pozvao Prištinu da odloži odluku o zabrani dinaram upozorio da su ugroženi partnerski odnosi

PRIŠTINA

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ponovio je poziv prištinskim vlastima da odlože odluku o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji i rekao da je situacija sa dinarom uticala na partnerstvo SAD sa Prištinom.

Džefri Hovenijer je na konferenciji za novinare podsetio da je i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen pre dva dana rekao da prištinske vlasti treba da povuku odluku o dinaru i da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donela, uprkos protivljenju.

“Brine me da sada u svojim intervjuima govore da to neće uticati na naše partnerstvo. Želim da ponovim da to nije tačno. Nije tačno. Kako je rekao O'Brajen, ova situacija je već uticala na naše partnerstvo. O’Brajen je jasno izneo našu poziciju premijeru Kurtiju. Svaka suprotna sugestija odražava pogrešno predstavljanje važnosti koju pridajemo rešavanju ovog pitanja. Zabrinuti smo, rekao bih čak i frustrirani, što vlada premijera Kurtija to nije uradila, i bilo kakva sugestija da je sve u redu i da smo tiho svi u vezi jedni s drugima jednostavno nije tačna”, rekao je Hovenijer.

Na pitanje novinara na koji je način ta odluka uticala na odnose, Hovenijer je kao primere naveo kritike na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti, koje je na račun Prištine uputila ambasadorka pri UN Linda Tomas Grifild, što je, kako je naglasio, veoma retko.

“Vrlo je retko i da pomoćnik sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu Džim O'Brajen kritikuje. Vrlo je retko da da intervju sa tonom i sadržajem koji je dao, to je vrlo retko. I mislim da to već odražava problem. I nadamo se da ćemo ovo zaustaviti. Ne želimo da budemo u ovoj situaciji”, rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima sve zemlje na “putu ka Evropskoj uniji, NATO-u, Savetu Evrope, drugim institucijama”, sve su izrazile stvarnu, jasnu zabrinutost.

“Čini se nemudrim da vlada jednostavno ne odgovori na te zabrinutosti. I moram reći da je to naš utisak o onome što se trenutno dešava”, rekao je Hovenijer.

On je istakao i da su SAD bile veoma jasne po pitanju odlaganja odluke i da nisu promenile stav, kao i da se nada da će vlada prihvatiti savet SAD.

Hovenijer je rekao i da su SAD jasno naglasile da bi trebalo da postoji procedura da Beograd prenese sredstva u skladu sa regulativom Centralne banke u Prištini, ali koja ispunjava evropske standarde i praksu dobrog upravljanja.

Centralna banka u Prištini donela je uredbu kojom se od 1. februara brani upotreba dinara na KIM, a pre dva dana je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za kako kažu, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

Rok koji su odredili, kako navode, neće moći da bude duži od tri meseca.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.