Ambasador SAD u Prištini: Formiranje vojske pozitivan korak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD u Prištini: Formiranje vojske pozitivan korak

Novi američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet ocenio je da je najavljeno formiranje vojske Kosova, o kojoj će parlament raspravljati 14. decembra, "pozitivan korak".

Kosnet, koji je nedavno na mestu ambasadora u Prištini zamenio Grega Delavija, rekao je u intervjuu za televiziju RTK da su kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo "međunarodnih mirovnih operacija".

"Kosovo je došlo do tačke kada, umesto da samo koristi mehanizme međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti, može i doprineti, što je dobrodošlo", rekao je Kosnet i dodao da je to dugačak proces koji će trajati više godina.

On je istakao da će se tokom mandata u Prištini fokusirati na podršku liderima Prištine i Beograda da nađu način da nastave sa dijalogom, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje.

Prema njegovim rečima, ovo je kritičan momenat za dijalog, kao i da je veoma važno da Beograd i Priština pristupe tome "u duhu saradnje".

"Kada govorimo o dijalogu u Vašingtonu, govorimo o sveobuhvatnoj raspravi o svim pitanjima koja godinama razdvajaju dve zemlje. Ono što treba da vidimo je proces koji se završava sporazumom korisnim za obe države", rekao je Kosnet u četvrtak.

On je dodao i da su mnogi pogrešno shvatili da SAD forsiraju promenu granice ili razmenu teritorija, ali da njegovi nadređeni u Vašingtonu pokušavaju da objasne da su SAD zainteresovane za sporazum koji je "dogovoren dobrom voljom obe strane".

"SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano", rekao je Kosnet i dodao da vlada SAD to ne forsira.

Upitan da li bi razmena teritorija bila prihvatljiva za SAD, ukoliko bi se dve strane tako dogovorile, Kosnet je kazao da SAD nemaju predrasude.

"Ne kažemo da ne treba razgovarati o određenom pitanjima i ne kažemo da su potrebni određeni ishodi. Beograd i Priština su pregovarači. Uvek ćemo podržati Kosovo, ali pod tim se ne podrazumeva da ćemo se slepo složiti sa svakom idejom vlade u Prištini. Podržaćemo Kosovo u naporima da obezbede mir, napredak, pravdu. Te ciljeve ne smatramo kontradiktornim širem cilju - želimo iste stvari i za druge države regiona", rekao je Kosnet.

On je dodao da SAD smatraju Kosovo "uspešnom pričom" ne samo za SAD već i za građane Kosova.

"Smatram da je posvećenost Amerike budućnosti Kosova nepokolebljiva. U stvari, rekao bih, to je oblast gde postoji potpuni konsenzus između republikanaca i demokrata, između vlade, administracije i Kongresa", zaključio je Kosnet.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj: Stav SAD o vojsci Kosova je podrška stabilnosti regije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Dec.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se stav Sjedinjenih Američkih Država po pitanju formiranja vojske odnosi na veću stabilnost na Kosovu i u regionu, što je potvrdio i novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet. Kosnet je u intervjuu za kosovski javni servis RTK u četvrtak uveče...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.