Ambasador Amerike u Prištini: Obustavite formiranje vojske Kosova!

Izvor: BKTV News, 15.Mar.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Amerike u Prištini: Obustavite formiranje vojske Kosova!

Greg Delavi, američki ambasador u Prištini zatražio od kosovskih vlasti da obustave proceduru za osnivanje vojske Kosova.

On je rekao da su SAD dugo radile na tome da Kosovo ima vojsku, ali putem ustavnih promena i u konsultaciji sa svim zajednicama.

On je rekao da je bio iznenadjen predlogom predsednika Kosova Hašima Tačija o izmenama predloga Zakona o BSK, što ga je još vise razočaralo imajući u vidu opredeljenje SAD da izgradi sadašnje kapacitete BSK.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />
Ambasador je takodje odbacio izjave lidera Kosova Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da se proces transformacije odvija u punoj koordinaciji sa partnerima.

"To (što se dogadja) nije ono kako smo mi predvideli da će se proces odvijati. To ne izražava sadržaj diskusija koje smo imali sa zvaničnicima Vlade Kosova u bliskoj prošlosti. Mi blisko radimo na partnerstvu u vezi s tim pitanjima. To je razlog zašto smo se nekako razočarali i iznenadili kada se predlog zakona pojavio prošle nedelje, kao da je pao sa neba", rekao je Delavi.

 Američki ambasador je od institucija Kosova zatražio da obustave incijativu za stvaranje vojske i rekao im da računaju na moguće posledice ako se nastavi na način koji je pre dve nedelje predložen. Upitan šta podrazumeva pod posledicama, Delavi je rekao da nikada ne bi želeo da se to sazna.

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je 7. marta u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova i rekao da nova misija tih snaga obuhvata i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, ali da se njihovo ime neće menjati.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.