Ambasade osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja

Izvor: Studio B, 22.Jan.2013, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasade osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD su zajedničkim saopštenjem osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja na nekoliko lokacija na Kosovu tokom protekla dva dana, a danas su zabeležena još dva incidenta.

Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika, a kosovska policija obezbeđuje crkvu gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Darko Marinković, izjavio je KiM radiju da je pet nadgrobnih ploča, koje su i u ranijim skrnavljenjima bile oštećene, sada dodatno uništene.

"Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šet porušenih spomenika", kazao je on.Marinković je rekao da je od petka uveče do danas pojačavano prisustvo policije oko crkve.

U povratničkom selu Babljak kod Uroševca danas je provaljena i oskrnavljena crkva Svete Trojice, a dan ranije obijene su tri povratničke kuće, javio je radio KiM.

Koordinator opštine Uroševac Milan Janjić izjavio je tom radiju da su meštani primetili da je obijena crkva Svete Trojice u Babljaku.

"Razbili su staklo na crkvi. Pokušali su da uđu i da iz crkve odnesu svećnjak, ali u tome nisu uspeli pošto im je prolaz bio mali", rekao je Janjić.

U zajedničkom saopštenju ambasada je navedeno:

" Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD osuđuju zadnji talas napada na srpska groblja i spomenike na Kosovu. Događaji koji su se dogodili poslednje vreme pokazuju da neke osobe smtraju opravdanim izražvanje nezadovoljstva zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu , skravljenjem grobalja u kojima su Srbi sahranjeni. Takvi akti su u potpunosti neprihvatljivi i izvršioci tih dela treba da se izvedu pred pravdu".

Ambasade zemalja velike petorke pozivaju građane Kosova da pokažu uzdržanost i izražavju punu podršku merama predupređenja takvih akata koje su preduzeli vlasti na Kosovu.

 

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.