Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 19:02

Ambasada SAD u Prištini: Nećemo učestvovati u izboru tužilaca, proces iz osnova poremećen

Američka ambasada je saopštila da više neće učestvovati u izboru članova kosovskog Saveta tužilaca i glavnog tužioca, pošto je proces izložen sukobu interesa nedostaje mu transparentnost.
Ambasada SAD je, u saopštenju na svom sajtu, navela da je godinama igrala nadzornu i mentorsku ulogu u procesima izbora novih članova kosovskog Saveta tužilaca i prilikom izbora glavnog tužioca.

"Nažalost, verujemo da su ovi procesi iz osnova poremećeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njima nedostaje transparentnost i izloženi su sve većem sukobu interesa. Budući da bi se dalje učešće ambasade moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog poremećenog sistema, više nećemo učestvovati u njemu", objavila je Ambasada.
Ambasada smatra da bi tužioci trebalo da budu izabrani na osnovu svojih kvalifikacija, a ne na osnovu političke pripadnosti ili veza.
"Potrebne su promene pravnog okvira na kojima se zasniva kosovski Savet tužilaca, da bi se vratila transparentnost i pravičnost ovog sistema. Zbog toga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da odmah završi funkcionalni pregled", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoti zabrinut zbog povlačenja ambasade SAD iz procesa izbora tužilaca

Izvor: Danas, 09.Okt.2020

Premijer Kosova Avdulah Hoti izrazio je zabrinutost nakon što se američka ambasada danas povukla iz procesa nadzora izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i izbora glavnih tužilaca.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.