Albanci napred, Srbi na čekanju!

Izvor: KMnovine.com, 29.Dec.2015, 04:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci napred, Srbi na čekanju!

U dva dana boravka u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uspeo je da "zarati" sa srpskim medijima.


   
Fantomska ZSO kamen spoticanja i 2trenutak istine" / Ilustracija: KM Novine    

Potezi koje je povukao otvaraju razna pitanja, između ostalih i da li Kancelarija za KiM funkcioniše kao tim.

Sve je počelo kada je Đurić odlučio da organizuje prijem u restoranu u Gračanici >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << isključivo za predstavnike albanskih medija. Mediji na srpskom su se ponadali da će odgovore na brojna pitanja moći da dobiju sutradan u Lapljem Selu, gde je najavljen Đurićev dolazak. Tamo im je pak rečeno da šefa Kancelarije za KiM čekaju u Janjevu gde žive etnički Hrvati, a koje je Đurić odlučio da poseti baš na Badnji dan i čestita im Božić.

Srpski novinari su tamo čekali više od dva sata, nakon čega su Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM protestovali zbog "ponižavajućeg Đurićevog odnosa".

- UNS i DNKiM smatraju lošom praksom da Kancelarija za KiM organizuje u Gračanici prijem za novinare albanskih redakcija sa Kosova koji na koktelima dobijaju izjave od gospodina Đurića u vezi sa ZSO i odlukom takozvanog ustavnog suda Kosova, dok samo dan kasnije Đurić odbija da da izjavu novinarima srpskih redakcija u Lapljem Selu, uz obećanje da će to učiniti tokom posete Janjevu - stoji u saopštenju.

Kancelarija se potom izvinila, ali i zatražila izvinjenje od novinskih udruženja, tvrdeći da saopštenje "obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama i plod je instrumentalizacije novinarskih udruženja od strane pojedinih njihovih članova, u cilju kompromitovanja institucija sopstvene države i u ličnom i političkom interesu".

Đurić je pojasnio da mu "šiptarske institucije" nisu dozvolile posetu, dok u kosovskoj policiji kažu da je poseta realizovana po planu koji je najavila Kancelarija na KiM. O poseti niko nije javio ni janjevačkom župniku Mati Paliću, koji je o Đurićevom dolasku saznao od novinara.


Branioci lika i dela Olasili su se i novinari "uglednih medijskih kuća" sa pitanjima ko bez njihovog znanja "napada" direktora Kancelarije za KiM i da li je "pravi trenutak" da se napadaju predstavnici Srbije koji "maksimalnim zalaganjem i naporima, pomažu srpskom narodu u Pokrajini, uključujući i novinare, brane interese i čuvaju institucije Srbije". Većina potpisnika tog saopštenja vezana je za budžet Republike Srbije ili tzv. vlade Kosova, jedan je saradnik Kancelarije za KiM, a ima i onih koji su aktivno radili u kampanji Srpske liste, koju je predvodio SNS na Kosovu i Metohiji.




Izvor: Vesti    :: © 2014 - 2015 ::    Molimo za navođenje izvora






Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.