Albanci moraju... ali i Srbi. Vrlo je jasno

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 10:20

"Albanci moraju... ali i Srbi. Vrlo je jasno"

Ambasador Nemačke na tzv. Kosovu Jorn Rode istakao je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

On je istakao da bi to moralo da bude učinjeno jer je tzv. Kosovo potpisalo sporazum o ZSO u Briselu i zatražio od strana u dijalogu da svi postignuti sporazumi budu sprovedeni, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mora se pozabaviti pitanjem ZSO, jer je to deo sporazuma postignutih u Briselu koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo potpisalo“, rekao je Rode i dodao da i sporazumi o registarskim oznakama, dokumentima, energetskim vodičima moraju biti implementirani.

Rode je naglasio da lideri tzv. Kosova i Srbije treba da budu spremni da donesu "teške političke odluke" i da se dogovore o kompromisnim rešenjima koja donose održive rezultate.

Ambasador Nemačke na Kosovu i Metohiji istakao je da dosadašnjim nedostatakom napretka u procesu dijaloga, strane deluju protiv svojih interesa.

Prema njegovim rečima, hitan napredak je neophodan za postizanje nemačkog cilja da se Kosovo i druge zemlje zapadnog Balkana što pre pridruže evroatlantskoj porodici.

"Tako će međusobno priznanje Kosova i Srbije biti neophodan preduslov za ulazak obe države u EU, jer je nezamislivo da u EU imamo dve države koje se međusobno ne priznaju. To je vrlo jasno rekao kancelar Šolc tokom svoje posete Prištini u junu ove godine”, dodao je Rode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.