Akademija povodom 11 godina od martovskog pogroma

Izvor: Cafe.ba, 17.Mar.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akademija povodom 11 godina od martovskog pogroma

BEOGRAD- U Narodnom pozorištu u Beogradu održana je svečana akademija povodom obilježavanja Dana sjećanja na 17. mart 2004. godine, odnosno 11 godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Obraćajući se prisutnima, ministar rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da mržnja za vrijeme martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu nije bila nasumična i slučajna, nego je bila plan da Srba više ne bude i ta mržnja je ostala nekažnjena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
"Nije 17. mart bio nasumična i slučajna mržnja, nego planski promišljen i nikad kažnjen pogrom nad Srbima da ne ostanu i preteknu tvrdoglavi i uporni kakvi jesu", rekao je Vulin na skupu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je istakao da hiljade vojnika i transporteri najmoćnijih armija u svijetu, koji su tiho, gotovo se izvinjavajući, prolazili pored spaljenih srpskih crkava, nisu bili sposobni da zaštite 4.100 Srba, koji imaju pravo da postoje tamo gdje su se rodili, a sada te moćne države dižu bezbrojne avione da njihove crkve ne bi gorjele pred terorizmom.

Vulin je podsjetio da je pogrom na Kosovu izazvala strašna laž da Srbi puštaju svoje pse na albansku djecu i da ta laž nikada nije bila demantovana do danas.

"Strašna laž je opravdala tri dana planskog, sigurnog, voljnog, organizovanog nasilja, u kojem je 51.000 ljudi pod zastavama neke druge držve krenulo da očisti i protera ono što nije proterano 1999. godine", rekao je Vulin.

On je rekao da su Srbi naučili da vjeruju samo u svoju zastavu, armiju, sudije, zakon, policajce i da sve što je država radila, radila je da više nikada neko drugi ne bi odlučivao o njihovim sudbinama.

"Evo prilike velikom svetu, rekli su da će formirati sud za zločine OVK, evo prilike da se još jednom presudi palikućama i ubicama, rušiteljima, da se presudi za zločin i mržnju", rekao je Vulin.

Pukovnik francuske armije u penziji Žak Ogar, koji je za vrijeme službe u snagama UN bio svjedok pogroma, rekao je da Evropi prijeti materijalizam, ali i radikalni osvajački islam.

Ogar je naglasio da je Evropa vještačka tvorevina, koja ima svoje sjedište u Briselu i koja se pokazala neuspješnom tokom svih ovih godina vladavine na Kosovu i koja je doprinijela da se tu učvrsti jedna ilegalna teroristička, mafijaška tvorevina.

"Mislim da ta ista Evropa ide u stopu sa američkim interesima, kao što je slučaj sa Ukrajinom", rekao je Ogar, koji je prošle godine objavio svoju knjigu "Evropa je umrla u Prištini", imajući na umu sva iskušenja kroz koja je prošao srpski narod u 20. vijeku, a posebno tragediju na Kosovu i Metohiji.

On je pogrom nazvao varvarskim događajem i podsjetio na sve one koji su tragično nastradali, izgubili svoje živote, zdravlje, domove, crkve i manastire, kao i na one koji su izgubili slobodu kao što je Oliver Ivanović, koji je zbog laži platio cijenu za svoju veliku ljubav prema otadžbini i svom narodu.

"Ne gubimo nikada hrabrost i podsjetimo se da istorija može da donese i iznenadne prevrate. Nadam se da Kosovo i Metohija, kolijevka srpskog naroda, neće čekati toliko dugo da se ponovo vrati svojoj matici", poručio je Ogar.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, predstavnici predsjednika Srbije, Skupštine, Vlade, Vojske, grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, kao i ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić.

Iako je bio najavljen, akademiji nije prisustvovao NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Prvi put u Srbiji, od ove godine obilježavanje Dana sjećanja na 17. mart 2004. godine – pogrom na Kosovu i Metohiji sastavni je dio programa obilježavanja godišnjica istorijskih događaja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Vulin: Planski i nikad kažnjeni pogrom nad Srbima

Izvor: Blic, 18.Mar.2015, 00:52

Svečanom akademijom u beogradskom Narodnom pozorištu večeras je obeležen Dan sećanja povodom martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji...Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja Aleksandar Vulin rekao je na akademiji da 17. marta, kada je proterano oko 4.000 Srba, nije bila "nasumična,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.