Ahtisarijev plan je deo kosovskog ustava- kome pripadaju manastiri i crkve?

Izvor: B92, 02.Feb.2021, 17:28

"Ahtisarijev plan je deo kosovskog ustava"- kome pripadaju manastiri i crkve?

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže da Ahtisarijev plan Srbija nije prihvatila jer je podrazumevao "nadgledanu nezavisnost“ za Kosovo.

On za "KosovoOnlajn" navodi da to kojim slučajem nije stajalo u planu, isti bi verovatno bio prihvaćen.

"Ahtisarijev plan je na kraju ugrađen u tzv. kosovski ustav i on je osnova tog ustava. U tom smislu se primenjuje na KiM. Iz tog razloga možemo da kažemo da je taj plan primenjen, ali on nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvaćen od legalne, suverene države Srbije. Da je iz tog plana bila uklonjena rečenica da KiM postaje nezavisna država taj plan je potpuno prihvatljiv. Jer tu se nalazila suština Ahtisarijevog predloga. Neposredno je korišćen izraz ’nadzirna nezavisnost’. To je osnovni problem sa Ahtisarijevim planom“, rekao je Karanović.

On je, međutim, ukazao da su pitanja nacionalnih zajednica, njihovih institucionalnih prava i obaveza, kao i pitanja kulturnog i duhovnog nasleđa bila precizno razrađena u tom planu.

"Kada pogledamo druge aspekte tog sporazuma, on nije izašao iz okvira rešenja koje se može ponuditi bilo kojoj evropskoj demokratskoj državi, jednoj njenoj regiji ili autonomnoj teritoriji. Ovde međutim nije bio predviđen stepen autonomije već nezavisnost pod protektoratom. Kad je reč o kulturnom nasleđu srpskog naroda na KiM, odnosno države Srbije, Ahtisarijev plan je tu vrlo izričit. I to pruža bitnu zaštitu SPC kad je reč o nasrtajima albanskih separatističkih političkih snaga na srpsko kulturno i duhovno nasleđe“, ukazao je Karanović.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan, koji je prenet u ustav Kosova, stoji na stanovištu da se obezbeđuju puna prava SPC, svih njenih verskih objekata, kao duhovnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda i SPC i to sa sedištem u Beogradu.

"Nema nikakve dileme da svi manastiri, sve crkve, svi kulturno-istorijski spomenici i kulturno-istorijske celine, koji se nalaze oko tih duhovnih sakralnih objekata, da sve to pripada SPC i u njenom je vlasništvu. I ne može se menjati niti namena tih objekata, niti se može menjati njihov karakter. I neka niko ne pomišlja na to, ako ćemo se držati Ahtisarijevog plana, koji su oni ugradili u svoj ustav“, rekao je on.

Karanović je poručio, da ukoliko će se Priština držati sopstvenih propisa, onda ne mogu "razmišljati da na temelju SPC i njenog duhovnog i kulturnog nasleđa traže nekakav kosovski duhovni identitet ili kosovsko duhovno nasleđe, a svakako ne albansko“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.