AP: Hejl u američkoj šatl-diplomatiji između BG i PR

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Hejl u američkoj šatl-diplomatiji između BG i PR

Podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl poslednji je među američkim izaslanicima koji učestvuju u šatl-diplomatiji između Kosova i Srbije

To ocenjuje agencija Asošijeted pres.

AP prenosi da se on danas u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini sastao sa kosovskim predsednikom, predsednikom parlamenta i premijerom, a da je dan ranije bio u Beogradu.

Visoki američki zvaničnik, kako se navodi, sastao se sa kosovskim liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pokušaju da ubedi vladu u Prištini da povuče ili suspenduje takse na srpsku robu kako bi dijalog sa Beogradom mogao da se nastavi.

Agencija prenosi da je Hejl u intervju za tri lokalna medija na Kosovu pozvao Beograd i Prištinu da naprave pomak u dijalogu i "postignu sporazum, prihvatljiv za obe zemlje".

Rekao je i da Vašington nema konkretan stav, ali je istakao da će SAD i zapadne sile podržati bilo koji dogovor između Beograda i Prištine.

Agencija prenosi i da se kosovski premijer Ramuš Haradinaj protivi pozivima SAD da suspenduje takse i da kaže da će one biti ukinute samo ako Beograd prizna nezavisnost Kosova i prestane da sprečava učlanjenje Prištine u međunarodne organizacije.

Haradinaj se posle sastanka sa Hejlom oglasio na Fejsbuku pozivajući Srbiju da se vrati za pregovarački sto i "razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući slobodnu trgovinu" kako bi se postigao sporazum koji će dovesti do "priznavanja u postojećim granicama".

AP podseća i da je Beograd saopštio da neće učestvovati u dijalogu uz posredovanje EU sve dok Priština ne ukine takse od 100 odsto na srpsku robu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AP: Hejl u američkoj šatl-diplomatiji između Beograda i Prištine

Izvor: Večernje novosti, 09.Mar.2019

Podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl poslednji je među američkim izaslanicima koji učestvuju u šatl-diplomatiji između Kosova i Srbije, ocenjuje danas agencija AP Podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl poslednji je među američkim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.