AMBASADOR ĐURIĆ IZNEO OPTIMISTIČNE VESTI: SAD uslovljavaju podršku lažnoj državi formiranjem Zajednice srpskih opština

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 11:54

AMBASADOR ĐURIĆ IZNEO OPTIMISTIČNE VESTI: "SAD uslovljavaju podršku lažnoj državi formiranjem Zajednice srpskih opština"

Prema Đurićevim rečima, u odnosima Srbije i SAD po pitanju Kosova primetan je pomak.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, izjavio je da se u Predlogu zakona o podršci Briselskom sporazumu, podnetom pre nekoliko dana u Kongresu SAD, američka podrška vlastima u Prištini direktno uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština.

Kako je naveo, tim dokumentom, koji je podnela kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srpskom kokusu u Predstavničkom domu SAD kao grupi prijatelja Srbije u Kongresu, ne samo što se prepoznaje represija, teror i nasilje koji se već mesecima flagrantno sprovode nad Srbima na Kosovu i Metohiji, već se i uskraćuje svaka pomoć američke vlade Kurtijevim institucijama dok se takva delovanja ne okončaju.

- Američka podrška vlastima u Prištini direktno se uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština i okončanjem kampanje pritiska i kršenja ljudskih prava Srba u našoj južnoj pokrajini. Dodatna snažna politička poruka koja se decidirano prenosi ovim predlogom Klaudije Teni jeste i zahtev da se sa severa KiM povuku sve tzv. specijalne snage, odnosno okonča njihovo nelegalno prisustvo. To je, moglo bi se reći, novina u američkom postavljanju prema albanskoj strani - istakao je Đurić u intervjuu objavljenom u današnjoj Politici.

Đurić je naveo i da očekuje da će moć ovako iznetih činjenica uskoro podstaći sve veći i veći broj i demokratskih i republikanskih kongresmena da politički stanu iza ovog dokumenta i tako izraze svoju podršku.

- Neupitno je da je ovim potezom kongresmenka Teni pokazala i Americi i svetu da je pravi prijatelj Srbije i srpskog naroda, jer je u najvišem zakonodavnom organu SAD hrabro podigla svoj glas u odbranu prava Srba na KiM, vođena ničim drugim do pravičnošću, iskrenom željom da pomogne i stavom da čini ispravnu stvar - rekao je ambasador Srbije.

Prema njegovim rečima, u odnosima Srbije i SAD po pitanju Kosova primetan je pomak, a dokaz za to jesu kontinuirani apeli visokih američkih zvaničnika upućeni Prištini u kojima se insistira na potpunoj implementaciji Briselskog sporazuma, a naročito na konačnom uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

- Od izuzetnog značaja za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji jeste da se i iz SAD i iz evropskih centara moći nastavi i intenzivira pritisak na ekstremistički režim u Prištini da prestane sa ugrožavanjem srpskog življa i konačno počne da poštuje i sprovodi do sada postignute sporazume - naveo je Đurić.

Kako je naveo, zvanična američka administracija poslala je jasnu poruku da se raduje saradnji sa budućom Vladom Srbije i nastavku zajedničkog rada na unapređenju bilateralnih oblasti od interesa, jačanju vladavine prava, kao i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti.

- Veoma je značajna izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila u formi poziva na stabilizaciju aktuelnih prilika uz isticanje važnosti poštovanja volje građana, slobodno iskazane na izborima, kao odraza legitimnosti demokratskih procesa i spremnosti svih političkih aktera u našoj zemlji da mirno i odgovorno prihvate ishod izbora, bio on povoljan po njih ili ne - izjavio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.