6 dana 100% carine: Samo 2 šlepera, brašno skuplje, strahuju za lekove

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 dana 100% carine: Samo 2 šlepera, brašno skuplje, strahuju za lekove

Portparol carine Kosova Adriatik Stavileci izjavio je da su na Kosovo od uvođenja takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH ušla samo dva šlepera.

Kako je naveo reč je o po jednom šleperu iz obe zemlje.

Stavileci je za koha.net rekao da su u njima bile sirovine potrebne za kosovska proizvođačka preduzeća i do sada nije bilo uvoza gotovih proizvoda.

Prilikom ulaska na Kosovu u oba slučaja plaćena je taksa od 100 odsto, naveo je portal. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Portal Kossev navodi da nakon povećanih taksi na proizvode iz Srbije raste cena brašna i bojazan od porasta cena lekova.

Kompanije za preradu žitarica priznaju da su povećale cenu brašna, ali kažu da je ova cena povećana nakon što je Vlada Kosova odredila taksu od 10 odsto na srpske proizvode pre oko dve nedelje.

Januz Rahmani, vlasnik kompanije za preradu žitarica „Alia Commerce“, kaže da je cena brašna povećana zbog nekoliko faktora.

„Imamo neke rezerve brašna, za narod, ali sada ne znamo šta se dešava. Čuo sam da (nekoliko firmi, v.j) prodaju za oko 36, 37 centi sa taksom od 10 odsto,“ rekao je Rahmani u telefonskom razgovoru za Insajderi.

Vlasnik kompanije sa sedištem u opštini Lipljan rekao je da cena brašna, koja je, kako kaže, pre određivanja takse od 10 odsto bila oko 26 centi, sada „otišla na 33, 34 centi“. Dodaje i da nekoliko kompanija na Kosovu prodaju brašno za 36 ili 37 centi.

„Dok je bilo 10 odsto prodavali smo od 30 do 32 centa brašno. Ali ima drugih koji su prodavali od 36 do 37 centi. Koriste ovaj trenutak. Pre nego što je određena taksa od 10 odsto, pa 100 odsto prema Srbiji, cena je bila 26, 27 centi“, izjavio je Januz Rahmani.

I Sejdulah Rama, vlasnik kompanije „Rera Commerce“, priznaje da je cena brašna na Kosovu porasla. Rama kaže da cena nije porasla nakon određivanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije, već u vreme kada je taksa na srpske proizvode bila 10 odsto.

On kaže da je cena povećana za oko 10 odsto.

„Mi sa ovom taksom od 100 odsto nismo ništa promenili, već tada sa taksom od 10 odsto. Za sada je cena porasla oko 10%, ne više. Ranije je bila oko 32 centa, zatim je porasla na 34, 35 centi,“ rekao je Sejdulah Rama za Insajderi.

Udruženje distributera lekova na Kosovu procenjuje da odluka Vlade Kosova za postavljanje takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne treba da važi i za farmaceutske proizvode.

Predsednik ovog udruženja, Miljaim Abdulahu, to zasniva na prethodnim postupcima za registraciju ovih proizvoda u Agenciji za medicinske proizvode i opremu, izveštava KTV.

Prema njegovim rečima, ukupan iznos prodatih farmaceutskih proizvoda iz ove dve zemlje u toku godine je do 7 miliona.

U međuvremenu, zvaničnici Farmaceutske komore Kosova rekli su da dok se ne izvrši analiza – koje su alternative za proizvode koji dolaze iz Srbije od domaćih proizvođača ili proizvođača drugih država i regiona koji su registrovani od strane KAMPO, ne mogu da znaju kakav će biti uticaj taksa.

„Nadamo se da nećemo imati nedostatak lekova u bolnicama, ali ostaje nešto uznemiravajuće, da njihove cene mogu da se povećaju zbog primene taksi. Stoga, mi ćemo pažljivo analizirati ovu situaciju i videćemo koje će biti alternative da se izbegnu posledice koje mogu imati pacijenti i javno zdravstvo,“ rekao je Arianit Jakupi, predsednik FKK-a.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.