Kaspersky Lab otkrio mobilnog trojanca - Svpeng

Izvor: PCAxe.com, 21.Jun.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kaspersky Lab otkrio mobilnog trojanca - Svpeng

Usmeren na finansije  
Kaspersky Lab je otkrio mobilnog trojanca pod nazivom Svpeng, koji kombinuje funkcionalnost finansijskog malware-a sa ransomware mogućnostima i koji je trenutno aktivan u SAD i Velikoj Britaniji. Ovo je prvi put da Svpeng, čuveni kradljivac novca u Rusiji, okreće svoju pažnju i ka drugim tržištima.
Za sada, ovaj zlonamerni program, navodno ruskog porekla, ne krade akreditive, ali je samo pitanje vremena kada će i to otpočeti, pošto je Svpeng samo modifikacija poznatog trojanca koji je aktivan u Rusiji i uglavnom se koristi za krađu novca. Pored toga, kod ovog trojanca sadrži neke od Criptor metoda koje nisu još korišćene, tako da je verovatno da će uskoro biti iskorišćeni za šifrovanje datoteka. U ovom slučaju Svpeng će postati drugi najpoznatiji zlonamerni program za mobilne uređaje, odmah nakon programa Pletor, koji se pojavio u maju 2014.

Nastavak na PCAxe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PCAxe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PCAxe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.