Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmaj od kolena

Ministar odbrane Srbije Bratisav Gašić nesmotreno je sam sebi skratio mandat; uljuljkan navadom da mu sve greške oprašta lično premijer, koji je uz to prijatelj i saborac, nije pogledao ima li koja kamera uključena, pa je, bukvalno, izvalio kako voli "novinarke koje tako lako kleknu".

Ne trepnuvši, sa šeretskim osmehom, kao da izriče najveću pohvalu gipkosti tela, duha i morala koleginice, koja je samo, sagnuvši se sa drugim kolegama, omogućila snimateljima da neometano rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svoj posao. Što, ironije li, uključuje i najbolji kadar za ministra.

Onda se drug Jutjub, odnosno tviteraš kom se baš i nije učinilo lepim ministarsko ushićenje, uključio u stvar i prosledio javnosti njegove puste snove. Kao video-zapis. Kratak i delotvoran, ako je suditi po istinskom zgražavanju javnosti. I eto, Gašić je još ministar, ne zna se koliko dugo, jer je premijer rekao da posle "ovoga" ne može biti ministar. A carska se ne poriče bez preke potrebe.

Dobro je to što će Bratislav Gašić bar neko vreme biti izvan direktnog izvora moći. Neko vreme, pošto je premijer izrazio nadu da će ga uskoro ponovo videti na važnoj državnoj funkciji, a sam pokajnik se obećao novoj misiji - borbi protiv nasilja nad ženama. Jer, kako se dobro zna, svakakvi muški stvorovi u ovoj zemlji Srbijici ubijaju žene, mlate ih, maltretiraju i ponižavaju. Vide ih pognute, sagnute, klečeće, spremne na kolenima da udovolje svim zahtevima. Valja se protiv toga boriti aktivno. Kad se sazna.

Posle takve skrušenosti i naprasne spremnosti na žrtvu gotovo kampanjski deluje jednostavan zaključak da primitivizam, prostaštvo, mizoginiju i nepoštovanje druge ličnosti kakvo je iskazao ministar ne bi smeo sebi da dozvoli niko, pa ni neki šrafčić u vlasti; o visokopozicioniranom kadru da ne govorimo. No, važnije od moguće optužbe da se širi medijska klika za "silovanje Gašića" jeste prosta činjenica da je taj manir nipodaštavanje i nastup bez mozga obnarodovan, pa mnoštvo ljudi zna da jedan od najvažnijih funkcionera voli i žene i novinare u određenom položaju. Sagnute, savijene, klečeće.

Izvinjenja tu malo pomažu, pošto ni najdobronamerniji posmatrači ne mogu da se otmu utisku da je u sceni klečeće novinarke i osmehnutog ministra "baš sve kako treba". I, da se ne lažemo, stari se hrast ne savija, nema tu mnogo nade za promene.

Nevolja je, međutim, što su razlozi za Gašićevo (još samo najavljeno) udaljavanje s vlasti praćene hvalospevima njegovim nadljudskim ministarskim sposobnostima i vrlinama. Te on je ovo, te on je ono. Zmaj, jednom rečju, a za zmaja je normalo i dok je na zemlji da na ostali svet gleda s visine, kao da su na kolenima, bez obzira da li kleče ili ne.

Ovim bi storija mogla biti gotova, da nema repova koji je prate. Prvo je pitanje, naravno, odnos vlasti prema novinarskoj profesiji, tim pre što su zapitani o Gašićevom gafu ministri i ministarke redom imali reči osude za izjavu uz gotovo očigledno olakšanje što je premijer uhvato kormilo i obećao kaznu. Koja, stiče se utisak, ne bi morala da bude drastična pošto se ministar pokajao. Pri čemu je naglašavan seksizam izjave, odnosno uvreda žena, a ne novinara. Pa i premijer je bacio akcent na tu stranu sekvencom o tome šta bi bilo da je neko njegovoj kćerki dotičnu stvar izgovorio.

Novinari su zasad ostali van diskursa vlasti, jer je valjda normalno da su u pretpostavljenom položaju. To nije promenila ni notorna činjenica da su se i udruženja i mnogi novinari pojedinačno usprotivili takvom tretmanu.

Drugi rep, koji će vremenom rasti, jeste mogućnost da na aferi "Gašić", trećoj-četvrtoj po redu, čitava vlada sebi skrati mandat, odnosno da to bude iskorišćeno kao povod za vanredne izbore. Kalkulacija je još neutemeljena, pošto se vladajuća koalicija drži obećanja prvog među njima da tih izbora neće biti još nekoliko meseci. Ali, situacija jeste vanredna, vanrednija i ozbiljnija nego pre nedelju-dve-tri, kad se svako iole normalan krstio medijskim igrokazom zvanim državni udar.

Ozbiljnija zato što je u slučaju "Gašić", za razliku od slučaja "udar", otpor, ili bar upit o kakvoći vlasti, imao mnogo širi obuhvat. Premašio je čak i prošlogodišnje zgražavanje i nelagodu posle još nerazjašnjenog pada vojnog helikoptera u spasilačkoj misiji bebe u kojoj je poginulo sedmoro ljudi. Posle koje je premijer odlučno rekao da ne da ni ministra odbrane ni ministra zdravlja, koji su bili glavnoosumnjičeni za nezakonito organizovanje misije s tragičnim krajem.

Još je bilo uočljivije jedinstvo na vrhu u Gašićevom klinču sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem povodom nezakonitog korišćenja elitnih vojnih specijalaca "Kobri" za obezbeđivanje premijerovog brata, otkriveno posle njihovog fizičkog sukoba sa žandarmerijom tokom "Parade ponosa".

Sveopšta povika, a još više podsmeh vlastima posle Gašićevog najnovijeg ispada može biti signal za zabrinutost na vrhu, pa ministar odbrane može biti samo prvi među odlazećima. No, više će se znati posle slavljeničkog otvaranja prvih pregovačkih poglavlja s Evropskom unijom i posebno usvajanja budžeta za narednu godinu, dve stvari koje će izvesno uvećati saldo pozitivnih brojanja na kontu vlasti. Što stvarno, što propagandno, ali je gotovo idealna prilika za novo izborno ispitivanje podrške javnosti. A ako se storija zmaj od kolena preokrene u njegovu korist i korist stranke - tim bolje.

Da je tako nešto moguće, svedoči naknadna pamet Odbora Srpske napredne stranke iz Kruševca, Gašićevog rodnog mesta. Da ne prepričavamo, evo izjave člana Saveta za informisanje Ivana Manojlovića: "Snimak koji je preplavio društvene mreže karakteriše nekoliko ogromnih nelogičnosti. Nije praksa da se sa snimanjem otpočne dok se svi ne pripreme. Taj neformalni period se koristi da se oslobodi atmosfera. Zašto niko ne kaže da je gospođa Labović tako zauzela stav da su se i njene kolege zapitale šta ova ovo radi? Pogledajte na snimku koliko je slobodnog prostora imala. Ona nije direktno isprvocirala ministra, ali bismo voleli da znamo kako se naziva takav stav u žurnalistici. Kako biste se vi osećali da neko bude u tom položaju dok gledate pravo u kamere?" I još: "Gašić nije upotrebio ni pogrdne reči ni psovku. Nije čak upotrebio ni reč 'mrzim' već 'volim'. I on je čovek od krvi i mesa. Izvinio joj se kao da je u najmanju ruku on rekao novinarki da klekne. Kao da ona svojim položajem nije sama ponizila profesiju."

Nastavak, očito, sledi.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.