ZVANIČNO: Zagreb odustaje od izraelskih f-16 barak

Izvor: Mondo, 10.Jan.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVANIČNO: Zagreb odustaje od izraelskih "f-16 barak"

Hrvatska vlada objavila je danas da će poništiti odluku o nabavci polovnih borbenih aviona "f-16 barak", nakon što je izraelska ambasada izvestila hrvatsku stranu da Izrael nije dobio dozvolu SAD-a za (pre)prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Foto: Youtube/screenshot/US Military Power ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je danas glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvestio da Izrael nije uspeo da dobije dozvolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << SAD-a za prodaju "f-16 barak", javila je agencija Hina.

"Vlada Republike Hrvatske zato će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitter nalogu hrvatske vlade.

Izraelska delegacija predvođena generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom prethodno se sastala s hrvatskim ministrom odbrane Damirom Krstičevićem, a na tom sastanku hrvatskoj strani saopšteno je da Izrael nije mogao da sprovede projekat.

Amerika blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna (390,5 miliona evra) trebalo da kupi 12 starih aviona "f-16 barak" koje je modifikovao i modernizovao Izrael, a koji bi služili još dve i po decenije.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" aviona starih tridesetak godina iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan pre isteka roka, službeno izvestio hrvatsko ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

I Hrvati kupuju lovce: Na migove F-16 ili JAS39?
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska vlada poništava odluku o nabavi F-16 Barak

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jan.2019, 08:45

ZAGREB - Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj...Izraelsko izaslanstvo predvođeno...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Hrvatska: Propao dogovor o kupovini izraelskih aviona

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jan.2019

Vlada u Zagrebu će poništiti odluku o kupovini borbenih aviona od Izraela nakon što druga strana nije uspela da obezbedi dozvole SAD za tu transakciju...“Vlada Hrvatske će će poništiti Odluku o nabavci borbenog aviona (F-16 Barak), ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskog ratnog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.